Annons
Annons


Sensommarens snyggingar

Säsongens vackraste blommor tycker Blomsterlandet om sommaraster och alla fina prydnadsgräs!


Blåsvingel, sommaraster och silvernjurvinda.

Blåsvingel, sommaraster och silvernjurvinda.

Sommarastrar, eller trädgårdsastrar som de tidigare hette, växer upprätt med styva grenar. Det finns många sorter både enkla och fyllda blommor i olika nyanser av vitt, gult, rött, rosa och violett. Storleken varierar från 20 cm till 80 cm.

Annons

Blommorna står länge även som snitt. Tänk bara på att plocka bort bladen från stjälkarna när du sätter dem i vatten, annars blir vattnet fort slemmigt. När dagarna börjar bli svalare är det perfekt att ta in buketter. De som står kvar utomhus fortsätter att blomma till långt in på hösten och de klarar även de första frostnätterna utan problem.

Gilla Allas.se på Facebook

Så lyckas du med sommaraster:

• Plantera i näringsrik och väldränerad jord.

• Placera i sol eller halvskugga utomhus.

• Vattna regelbundet om regnet uteblir.

• Ge höga sorter stöd.

• Klipp bort vissna blommor!

Fjäderborstgräs 'Rubrum', gult penningblad och palettblad

Fjäderborstgräs ‘Rubrum’, gult penningblad och palettblad.

 Prydnasgräs…

… finns både höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården. De som blommar brukar göra det nu med olika slag av plymer och vippor.

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de allra minsta fungerar fint som kantväxter. Gräs gör sig fantastiskt bra i krukor både i entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen.

Gräsen är vackra året om, från det att de första bladspetsarna tittar fram ända tills de dekorativa axen slår ut. Hela vintern fortsätter prydnadsgräsen att skänka glädje med rimfrost som glittrar och bildar stjärnor i axen, samtidigt som de fungerar som en trygg tillflyktsort för alla fåglar.

De flesta prydnadsgräs är dessutom lättodlade och har sällan problem med skadedjur eller sjukdomar.

Har du valt att plantera ett flerårigt gräs ska du inte klippa ner det förrän på våren. Klipps de på hösten mister man hela vintertjusningen och de ruttnar lätt bort av regn och snö som rinner rakt ner i plantan.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…