Annons
Annons


Sensommarskörd på kolonilotten


mangold

Mangold- vacker , god och lättodlad.

Hej
Har en kolonilott i Trollhättan. Undrar lite om hur man ska planera om man inte vill skörda förrän till sensommaren, vilka grönsaker vi ska satsa på?
Lotten är på 10-15 kvadrat och kommer att sås/planteras under våren innan sommarlovet och sen rensas så lite som möjligt (med hjälp av någon form av täckning) i och med att vi som delar på lotten är borta nästan hela sommaren men kan rensa några gånger. Och vill då inte skörda förän till sensommaren och hösten.
Hälsningar
Olle

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hej Olle!
Om ni bara kommer att titta till odlingslotten några gånger under sommaren förslår jag lättodlade och tåliga grönsaker. Vattning kan bli ett lite större bekymmer, men ni får väl hoppas på lagom med skurar. Du skriver inte om jordmånen, lerjordar håller vatten betydligt bättre än de torkkänsliga lätta sandjordarna. Genom att täcka den kala jorden med växtrens som gräsklipp, bortlukat ogräs, rabarberblast etc, får ni automatiskt både ogrässkydd, gödning och en fuktighetsbevarande spärr.

Rensa flitigt fram till semestertiden så borde inte ogräs bli något bekymmer eftersom det vare sig hinner fröa av sig eller slå nya rotskott. Här kommer ett förslag på grönsaker som växer hyfsat snabbt, är lättodlade och skördas lite senare på säsongen om de sås sent. Tyvärr går ärtor och bönor bort eftersom de är typiska ”plocka till middagen”-växter som skördas efterhand och därmed sätter nya blomskott. Om baljorna inte skördas upphör nämligen växten att satsa på nya blomknoppar (samma fenomen för luktärter som också plockas allt eftersom).

Potatis, mangold, zucchini, persilja, lökväxter, strandkål, majs och jordärtskocka (som är flerårig och får stå kvar i jorden året om).

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…