Annons
Annons


6 smarta tips mot håravfall

Det är normalt att tappa hår. Men vissa saker kan göra att det händer snabbare. Här får du några tips om hur du får behålla dina hårstrån längre!


haravfall

 

De flesta av oss drömmer om att ha ett tjockt och fylligt hår. Tyvärr är det en dröm som blir mindre realistisk ju äldre vi blir för våra hår blir tunnare, finare och av sämre kvalitet med åren.

Annons

– Även håret har en livscykel, och detta gäller för alla. Livslängden på ett hårstrå är mellan 2 och 10 år. Och det nya håret är ofta finare och tunnare, säger Lars Skjøth, dansk hårexpert.

Gilla Allas.se på Facebook

Tre faser
Ett hårstrås ”liv” kan delas in i tre faser. Den första är den anagena fasen, där det växer. Sedan följer den catagen fasen, som är övergångsfasen där stråna går från att vara aktiva till vila. Detta stadium varar mellan 2-5 veckor. I slutfasen,den teologena, blir hårstrået inaktivt.

– I den sista fasen står håret i hårsäcken, men när det kommer ett nytt, stöts det gamla bort, enligt Lars Skjøth.

Stor variation
Det varierar mycket från person till person, när i livet och hur snabbt dessa faser börjar och slutar. Och det är hårets livscykel som bestämmer att vi får tunnare och färre hårstrån på huvudet.

– Problemet uppstår när håret ska ersättas. Är det första håret på 100 procent kvalitet, så är kanske nästa generation bara på 90 procent och den tredje kanske bara hälften av den ursprungliga kvaliteten. Det sker en uttunning, säger Lars Skjøth.

Flera orsaker till håravfall
Det kan också finnas särskilda perioder när du känner att ditt hår nästan lossnar i klumpar. Det kan bero på hormoner, stress, graviditet, mediciner, allergier, med mera.

– Det kan också bero på att en stor del av håret är i vilofasen samtidigt och att de håller på att ersättas. Det kan skapa stor oro, säger Lars Skjøth, som rekommenderar att man undersöker orsaken till sitt håravfall för att ta reda på vad som ligger bakom.

Läs också: Medicinerna som påverkar håret

förhindrar du håravfall:

  • Sätt inte upp håret när det är blött eftersom det kan bildas svamp i hårbotten som kan orsaka håravfall.
  • Använd inte varmluft under torkning. När hårbotten ”upptäcker” värmen bildar det extra talg för att skydda sig. Talg kan ibland hindra optimal hårväxt och orsaka svamp i hårbotten.
  • Sätt inte upp håret för hårt eftersom detta kan orsaka alopeci, permanent håravfall. Samma ses ofta efter användning av ”extensions”.
  • Hårfärgningsmedel och stylingprodukter är till för håret och inte hårbotten. Undvik att få det i hårbotten, eftersom de kan orsaka allergier och eksem.
  • Klipp håret regelbundet.
  • Ät en varierad och helst de långsamma kolhydrater såsom rårisris och pasta. Grova grönsaker och frukter, bra fetter från fisk, avokado, kallpressad rapsolja och olivolja är också bra. Få protein från ljust och rött kött och mejeriprodukter. Är du vegetarian får du protein från bönor, linser, tofu, mjölkprodukter.

(26)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…