Annons
Annons


”Shakespeare uppfann situations-komedin!”


Mistress Page (Serena Evans), Sir John Falstaff (Christopher Benjamin) och Mistress Ford (Sarah Woodard). © John Tramper

Muntra fruarna i Windsor anses av många vara ett av Shakespeares modernaste verk eftersom det innehåller ironi, sarkasm och sexuella antydningar. Lördag kväll, kan ni själv avgöra när SVT visar en uppsättning från London.

Annons

Muntra fruarna handlar om kärlek och lurendrejeri i 1600-talets England. Uppsättningen här är hämtad från The Globe i London – scenen som är byggd som en kopia av Shakespeares egen teater.

Kärlek och fördomar
Pjäsen fokuserar på den engelska medelklassens fördomar. Viktiga teman är kärlek och äktenskap, svartsjuka och hämnd, klasstillhörighet och rikedom, samhällstillhörighet och nationaliteter.

Missförstånd
Shakespeare använder både latin och dålig engelska för att peka på skillnader i attityd och människor från denna tid. Mycket av humorn i pjäsen bygger på missförstånd mellan rollfigurerna.

Bedragna äkta män
manEtt inslag som präglar pjäsen är den bedragne mannen. Människor under den elisabetanska tiden tyckte att idén om den bedragne mannen var höjden av humor och tycks ha ansett att om en man var gift innebar det per automatik att hans fru bedrog honom. Eftersom en bedragen man sades vara hornprydd kunde alla hänsyftningar, oavsett om de var aldrig så små, på horn eller hornprydda djur leda till stor munterhet.

En kritiker skrev om kvällens uppsättning att ”Shakespeare nu måste erkännas som uppfinnaren av brittisk sit-com”.

Muntra fruarna på Shakespeares egen teater: Lördag 9 februari, kl 20.00. SVT2

 

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…