Annons
Annons


Shark week 2015!

Shark Week är tillbaka med en hel veckas nyproducerade hajdokumentärer på Discovery Channel. Med start söndag 9 augusti sänds dokumentärer producerade av världens mest namnkunniga marinbiologer, hajforskare och naturfilmare.


Great White Sharks

 

Bland annat får vi följa med till stranden där dödliga hajattacker sker med obehaglig precision varannat år i Return of the Great White Serial Killer. Dessutom är vi med när amerikanska och kubanska hajforskare i ett unikt samarbete undersöker vattnen kring Kuba, hem åt en av världens största hajpopulationer. Kände hajfilmaren Dave Riggs fick närkontakt med en vithajshona i våras när dokumentären Super Predator filmades och marinbiologen Greg Skomal mäter hajars rörelsemönster i Shark Trek.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

I Tiburones: The Sharks of Cuba följer vi med en kubansk-amerikansk expedition med målet att studera den stora vithajspopulation som finns i vattnen runt Kuba. För 70 år sedan fångades den dittills största kända vithajen, en 6,4 meter lång bjässe kallad El Monstruo, utanför Kubas kust. Nu reser filmskaparen Ian Shive och ett team av hajforskare från både USA och Kuba till Havanna för att studera dessa vithajar, som till stor del lever i vatten outforskade av människan.

Alien Sharks: Close Encounter är tredje delen i Shark Weeks återkommande tittarfavoritserie: Alien Sharks. Hajforskaren Paul Clerkin återvänder till världshavens mörkaste djup för att med hjälp av den senaste tekniken försöka komma nära de ovanliga hajarter som lever där. Utanför Taiwans östkust får han närkontakt med en sex meter lång munhaj.

I Shark Trek följer vi Dr. Greg Skomal, namnkunnig marinbiolog från Massachusetts, när han märker vithajar utanför Cape Cod i ett försök att registrera deras rörelser. När insamlad data visar att hajarna lämnar Massachusetts med Florida som nytt mål försöker Skomal ta reda på varför vithajarna dras till Florida.

I Monster Mako förser forskare de supersnabba makrillhajarna med kameror för att få reda på mer om hur de lever i mexikanska gulfen. Hajarna kan leva i både kalla och varma vatten, i havsdjupen och närmare ytan nära kusten, men på grund av sin snabbhet är de svåra att spåra.Teamet lyckas filma en haj när den är uppe vid ytan.

Island of the Mega Shark följer de berömda och välrenommerade hajexperterna Jeff Kurr, Andy Casagrande och Dickie Chivell när de reser till vulkaniska Stilla havsön Guadalupe, utanför Mexikos kust, som är hem åt några av världens största vithajar. Trion letar efter en av de största levande vithajarna med hjälp av den senaste oceanografiska tekniken.

Return of the Great White Serial Killer försöker förklara varför en serie hajattacker inträffar på samma strand med exakt samma tidsintervall. Varannat år attackerar vithaj människor på kaliforniska stranden Surf Beach och vid de senaste två tillfällena har utgången varit dödlig. Hajexperterna Ralph Collier och Brandon McMillian åkte till stranden för att bevaka den vid tillfället för nästa attack, i oktober 2014, för att ta reda på om samma haj är ansvarig för attackerna och varför de sker.

I Sharks of the Shadowland lyckas dykare utanför Nya Zealand för första gången märka en sjubågig kamtandhajnär de försöker skyddahajartens relativt orörda hemmiljö. Teamet försöker lära sig mer om hur de jagar och hur deras beteende kan förutsägas för att undvika attacker och onödigt dödande av arten.

Shark Island utforskar en rad tjurhajattacker med dödlig utgång. Hajexperter jobbar mot klockan för att ta reda på varför attackerna sker och hur de kan undvikas.

I Bride of Jaws letar forskare efter Joan of Shark, den största vithajshonan som någonsin märkts av marinbiologer.

I dokumentären Super Predator utforskar berömde hajfilmaren Dave Riggs en djuphavsgrav i närheten av Nya Zeeland som är hem åt ett odjur som är stort nog att ta sig an vithajen. Under inspelningarna fick teamet närkontakt med en gigantisk vithajshona, se film nedan

Ninja Sharks tittar närmare på sex unika hajarter som anpassat sig på fascinerande sätt för att bli havens mest dödliga rovdjur.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…