Annons
Annons


Sigvard Bernadotte – mannen som formgav folkhemmet

Sigvard Bernadotte är förknippad med tidlös design och användbara produkter som uppskattas än i dag. Lördagen den 4 juni öppnar en utställning på Bohusläns museum om hans verk.


Sigvard Bernadotte utställning

Konservöppnaren Clara är bara ett av Sigvard Bernadottes verk.

Skålen Margrethe.

Skålen Margrethe.

Utställningen ”Sigvard Bernadotte – mannen som formgav folkhemmet” handlar om hans roll som formgivare av folkhemmet. Här visas några hans mest uppskattade föremål, skisser och ritningar inlånade från författaren Thomas Lindblad. Thomas Lindblad har skrivit boken ”Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign”. Boken finns att köpa i museets butik under utställningsperioden.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Sigvard Bernadotte…

…är bror till nuvarande kungens far och föddes som svensk prins 1907. Han förlorade sin prinstitel när han under andra världskriget valde att gifta sig med en kvinna av folket.

Tidigt visade han ett stort intresse för konst och drömde om att bli skådespelare. Han gick på konstskola i Stockholm och deltog i arbetet med Stockholmsutställningen år 1930.

Sigvard studerade scenografi och teaterdekoration i Tyskland och arbetade sedan med kostym, scenografi och dekor inom teater och film i Tyskland, USA och Sverige. Parallellt med detta sysslade han med formgivning av textil, glas, porslin och andra material och ritade exklusiva silverföremål för George Jensen.

När Sigvard nådde medelåldern satsade han på industridesign. Sigvard träffade Actor Bjørn och tillsammans startade och drev de kontoret Bernadotte och Bjørn i Köpenhamn 1950-1964. Bernadotte och Bjørn var Skandinaviens första industridesignkontor som jobbade konsulterande och fristående från företagen.

Några kända föremål är Margarethe-skålen, den klassiska kaffepannan från Moderna kök och mönstret Virrvarr.

Vad: Utställningen ”Sigvard Bernadotte – mannen som formgav folkhemmet

Var: Nedre Galleriet Bohusläns museum

När: 4 juni – 15 januari 2017

Läs också: Bildextra: Minns du leksakerna innan det fanns datorer?


(6.9k)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…