Annons
Annons


Skåda silverskatter

Den 27 januari öppnar Museum i nytt ljus: Skimrande silver på Nationalmuseum. Utställningen innehåller silverföremål från 1550-tal fram till i dag och visar den stora variationsrikedom materialet kan ha.


silverskål

Nutiden representeras bland annat av Caroline Lindholms Lövskål från 2002. Foto: Nationalmuseum

Genom tiderna har silver förknippats med makt. Dyrbara silverföremål bekräftade ägarens rikedom och status och visades upp för beundrande blickar. Men de var också ett kapital som lätt kunde smältas ner till mynt eller förvandlas till ett nytt föremål som stämde bättre överens med tidens mode och smak. Under stormaktstiden pryddes svenska slott och herrgårdar med mängder av silverföremål.

Annons

Bägare från 1910 av Ferdinand Boberg i förgyllt silver med emaljinläggningar i rött. Foto: Nationalmuseum

En av museets salar upptas av en installation med ett iscensatt bord där gästerna kommer från olika tidsepoker. I äldre tiders rum var det främst silverföremålen som skimrade och blänkte. Levande ljus gav ett varmt gult sken som reflekterades i det kalla silvret, men också i glas, porslin och blankmanglade damastdukar. För att visa på ljusets betydelse lyses det uppdukade bordet upp av omväxlande varmt och kallt ljus. Bland föremålen från vår tid märks Wolfgang Gessls kaffekanna från 2004, prins Carl Philips silverbestick PCB för Mema/GAB från 2009, Erika Lagerbielkes bröllopsservis till kronprinsessparet för Orrefors från 2010.

Var: Nationalmuseum i Stockholm.

När: 27 januari 2011 fram till 2012.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…