Annons


Simkunnigheten bland Sveriges ungdomar ökar


simning

Skolverkets nya rapport om simkunnighet bland landets skolungdomar visar att 95 procent av landets sjätteklassare klarar kunskapskravet; att kunna simma 200 meter varav 50 i ryggläge. Det är en ökning med tre procentandelar jämfört med 2010 års undersökning, enligt de dåvarande målen för årskurs 5.

Annons

För tio år sedan lanserade Svenska Simförbundet tillsammans med E.ON, Vattenprovet, där märkestagaren ska kunna simma 200 meter, varav 50 i ryggläge. Märket Vattenprovet motsvarar läroplanens definition på simkunnighet. Sedan 2005 har över 100 000 svenska ungdomar tagit Vattenprovet, som ett bevis på att de är simkunniga. Att kunna simma gör att du är trygg och kan uppleva det roliga med vatten. Det gör också dig till en viktig kompis i vattnet om det skulle uppstå en nödsituation. Därför är simkunnigheten avgörande för barn – och vuxna – även ur ett större perspektiv.

Gilla Allas.se på Facebook

– För svensk simidrott handlar simkunnighet om att göra det möjligt för ännu fler att vara en del av en gemenskap, att kunna vara med och ha roligt med andra i och kring vatten. Vattenprovet är ett prov som alla barn ska klara under sin skolgång och det borde vara lika viktigt som matteprovet, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Skolverkets rapport visar på att för få undervisningstillfällen och begränsad tillgång till simhallar är de största orsakerna till att eleverna inte uppnår kunskapskraven för Simkunnighet i årskurs 6. Samtidigt visar undersökningen att bland de skolor där eleverna har fått simundervisning redan i förskoleklass eller i årskurs 1 är det vanligast att samtliga elever når kunskapskraven.

Fakta

Svenska Simförbundets simmärke Vattenprovet motsvarar den nordiska definitionen på simkunnighet. För att betraktas som simkunnig ska du kunna falla i vattnet, få huvudet under vattenytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, simma 200 m på djupt vatten varav 50 m på rygg.

I skolans läroplan är det ett kunskapskrav, för att få betyg i ämnet Idrott & Hälsa, att eleven i slutet av årskurs 6 och 9 ska vara simkunnig.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…