Annons


Siw Malmkvist: ”Förr i tiden vågade jag allt”

Artisten Siw Malmkvist har hunnit fylla 80 år men kan inte relatera till sin ålder. Den största skillnaden är att hon blivit lite fegare med åren. "Förr i tiden vågade jag allt", säger hon till News55.


I höst fortsätter Siw Malmkvist sin succéturné ”Tillsammans 183 år” med vapendragarna Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Anne-Louise Hansson. I januari är hon aktuell med föreställningen ”Åtta kvinnor” på Stockholms stadsteater.

Annons

Siw Malmkvist i Allsång på Skansen. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Och trots att Siw Malmkvist fyller 81 år den sista december 2017 kan hon inte riktigt relatera till sin ålder. I en intervju med sajten News55 säger hon att den största skillnaden mellan en ung och lite äldre Siw Malmkvist är måttet av mod.

Gilla Allas.se på Facebook

– Förr i tiden vågade jag allt. Jag såg inte längre än näsan räcker. Jag tänkte aldrig efter innan, jag bara gjorde. Som att balansera över broräcken i Landskrona till exempel. När folk sade till mig att jag skulle akta mig och inte trilla ner svarade jag bara: ”Det gör väl inget? Där är ju vatten och jag kan ju simma!” När man blir äldre blir man mer försiktig av sig, säger hon till sajten.

Hon tycker om att bli utmanad och tackar inte nej till att prova på helt nya saker.

”Finns många roller för äldre kvinnor”

Och att åldras i artistbranschen är knappast något hon reflekterat över. Efter att ha funderat lite kommer hon fram till att rollerbjudandena kanske inte är lika många som när hon var ung.

– Jag tänker sällan på hur det är att vara äldre och kvinna i min bransch. För många äldre skådespelare kan det vara väldigt bra. Det finns många roller för äldre kvinnor, och då behöver man inte sminka sig för att se äldre ut – man är redan färdig så att säga, säger hon till News55.

Ann-Louise Hanson, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmkvist. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Själv upplever hon att hon får precis lagom många erbjudanden.

– Jag ska inte säga att jag inte orkar jobba för det gör jag, men det är skillnad på en 80-årig kvinna och en 30-åring. Antalet roller följer på något vis med åldern. Det passar mig hur bra som helst. Jag jobbar inte varje dag och det passar mig bra. Och så kan jag ta mig tid att tänka efter innan jag tackar ja.

Läs också: Lill-Babs försvunna halsband hittades  – 35 år senare


(38)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…