Annons
Annons


Sjöhistoriska visar sina tatueringar


Vad är en sjömanstatuering? Varför tatuerade sig sjömän och hur valde man sina motiv? Om tatueringen gör huden till en röst, vad ville man att det egna skinnet skulle säga?

Frågan om vad som är en sjömanstatuering har fått en särskild aktualitet på senare år när de klassiska sjömanstatueringarna fått ett nytt liv. Under beteckningen Old school fortsätter tatueringar som liknar museets förlagor att dyka upp på människors hud. Men om sjömans­tatueringarna har kastat loss från sjömannen – var har de hamnat istället? Vem vill idag pryda sin kropp med ett ankare, en ros eller en svala? Och vilken mening lägger man i de gamla motiven?

Annons

Utställningen Tro, hopp och kärlek på Sjöhistoriska försöker även visa hur sjömanstatueringarna hänger samman med föreställningar om manlighet och kvinnlighet. Tatueringar är både dekorativa och kommunikativa. Därför fungerar den tatuerade huden som ingång till olika tidsbundna ideal om kön och sexualitet. Hur kommer det sig att så många sjömän genom åren har tatuerat sig med både nakna och påklädda kvinnor? Varför finns det nästan inga avbildade män? Och hur kommer det sig att kvinnor idag förstärker sin kvinnlighet genom att tatuera sig med kvinnor?

På Sjöhistoriska museet finns en samling med omkring 170 tatuerings­förlagor från 1920- och 1930-talet. Den innehåller nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur, nakna och påklädda kvinnor, svalor, rosor, ankare … och mycket mer. Ett mindre antal av förlagorna har tidigare använts sparsamt i utställningar eller som illustrationer i böcker om tatueringar. De flesta har aldrig tidigare visats för en publik.

Tro, hopp och kärlek öppnade i december 2012 och visas till december 2014.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…