Annons
Annons


Sju sköna midsommarblommor

Midsommarfirandet går långt tillbaka i tiden och är ett högtidlighållande av ljuset, sommaren och växtligheten. Förr ansågs midsommarnatten full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Även växtligheten ansågs ha magiska krafter denna natt och därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och spå framtiden.


 dahlia och småpetunior

Ljuvlig dahlia och småpetunior i härlig färgmix.

Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man se vem man ska leva sitt liv med.

Annons

Enligt traditionen skulle man plocka blommorna under tystnad och sedan klättra över sju gärdsgårdar.

Blomsterfrämjandet tipsar i stället om sju härliga blommor som hör sommaren till. Magiska krafter går inte att lova, men de har alla egenskaper som hör svensk sommar till.

Margeriter

Margeriter är mångas favoritblomma.

Margerit, Argyranthemum frutescens

Margeriten med sina prästkragelika blommor är vanligast i vitt med gult i mtten. Under de senaste åren har mycket hänt på förädlingssidan och det finns mängder av fina blomfärger. Sorterna ‘Sofiero’ och ’Stor Svensk’ är klassiska margeritsorter som härstammar från plantor från 1905.

Blomstertobak är lättskött

Blomstertobak i härlig röd nyans.

Blomstertobak, Nicotiana xsanderae

Blomstertobak bjuder ofta på en fantastisk doft. Den finns i många färger och framför allt är det de vita som doftar och speciellt då på kvällen och natten. Placera därför gärna blomstertobaken nära uteplatsen.

Blomstertobak är otroligt lättskött; den är vind-, tork- och vädertålig och klarar till och med lätt frost på hösten. Plocka gärna bort vissna blommor.

Dahlia, Dahlia

Dahlian är en gammal kulturväxt som åter blivit populär. Blommorna finns i rosa, rött, orange, lila, vitt och gult. Om trädgården blivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi och festkänsla. Dahlior som köps i kruka blir mellan 20 och 50 cm höga. Växtsättet är robust vilket gör att de också passar utmärkt i blomsterbuketten.

Dahlian vill inte stå för tätt ihop med andra växter, utan trivs bäst med luft och utrymme omkring sig.

Lavendel

Lavendel doftar underbart och lockar humlor.

Lavendel, Lavandula

Lavendel bjuder på härlig doft och lockar till sig fjärilar och bin. Halvutslagna blommor och blad kan torkas och användas doftpåsar. Helst vill lavendel stå relativt torrt och bada i sol.

Småpetunia, Calibrachoa

Småpetunia är en perfekt växt för alla amplar, terrass- och fönsterlådor. De små trumpetformade blommorna finns i många färger och bjuder på månader av överdådig blomning. Dessutom kräver småpetunia inte mycket skötsel eftersom de är självrensande. På senare år har det kommit många fina kombinationer, till exempel Trixi som består av olika färger i en och samma kruka.

Tvillingsporre, Diascia barberae

Tvillingsporre är en annan ampelväxt från Sydafrika. Den första tiden växer den upprätt för att sedan övergå i mer hängande växtsätt. Tvillingsporre blir en härlig färgklick i en samplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt. Namnet kommer av att blomman har två små sporrar på undersidan.

Lobelia, Lobeliaerinus

Lobelian finns i både rosa, vita och blå nyanser. Framför allt är det den himmelsblå som många förknippar med svensk sommar då den går ton i ton med den svenska flaggan.

Liksom småpetunia och tvillingsporre passar lobelian perfekt i ampel, men även i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…