Annons
Annons


Sju svenska bidrag i Eurovision!


Robin Stjernberg och Krista Siegfrids

Robin Stjernberg som tävlar för Sverige med ”You” och Krista Siegfrids som tävlar för Finland med ”Marry Me”

Nu börjar det närma sig…! Eurovision Song Contest väntar runt hörnet och alla håller väl tummarna för Robin Stjernberg och ”You”. Men visste du att det finns sex andra svenska bidrag i årets ESC – det vill säga andra länders bidrag där svenska låtskrivare är inblandade.
I nya numret av Allas, nummer 19/20, har vi ett reportage där vi presenterar alla bidrag med svensk anknytning + intervjuer med Thomas G:son och Robin Stjernberg.

Annons

Hela reportaget kan du LÄSA HÄR!

Det finns även fler svenska röster som inte sjunger utan kommenterar! När vårens stora musikfest arrangeras i Malmö skickar finska tv-kanalen Yle två svenskspråkiga kommentatorer. Vi fick en pratstund med Eva och Johan inför resan till Sverige…

Foto: Seppo Sarkkinen/YLE

Nu slipper Eva och Johan glasskiosken i Helsingfors

Till skillnad från den finskspråkiga sidan på public service-bolaget Yle var det många år sedan den svenskspråkiga motsvarigheten hade några representanter på plats i festivalarenan.

Under både 2011 och 2012 kommenterade Eva Frantz och Johan Lindroos hemifrån. Närmare bestämt från en glasskiosk i Helsingfors stadsdel Böle, där tv-stationen ligger.

– Så vi satt där och sålde glass samtidigt, skrattar Eva. Nej, det var förstås ingen riktig kiosk, men det trånga båset liknade åtminstone en sådan. Den stod placerad i en stor studio med tanke på akustiken.

Ökat intresse

Gissa om duon längtar efter att för första gången få känna på den riktiga atmosfären och träffa alla artister innan tävlingen drar i gång.

– Det ska bli fantastiskt roligt och ni svenskar är ju så skickliga på att göra riktigt bra shower. Jag har följt den svenska Melodifestivalen under många år, där har vi mycket att lära. De senaste åren har vi i Finland lanserat ett nytt koncept, UMK, som kanske kan beskrivas som ett slags dokusåpa och talangjakt som lett fram till en final med åtta artister. Men ännu är det långt från samma uppståndelse som hos er i Sverige.

Sedan Lordi vann med ”Hard Rock Hallelujah” 2006 har intresset i alla fall börjat öka.

– Krista Siegfrids som representerar oss i år gillar jag skarpt. Det är både en glad dänga och ett dansnummer. Så här högt tempo är det få av konkurrenternas låtar som har, säger Eva.

Till vardags är Eva programledare för ”Morgonöppet” på Radio Vega varje vardagsmorgon mellan halv sju och nio.

– Det är rätt segt att gå upp halv fem, men man vänjer sig efter ett tag. Men det är inte ofta mina två barn får träffa sin mamma på morgonen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…