Annons
Annons


Sjuka plommonträd


plommon

Hej!

Mina plommonträd, ett Jubileumsplommon, planterat 2004, och ett gammalt som jag tror är allmänt gulplommon, mår inte bra. Båda blommmade ganska rikligt under en rätt så varm vår här i Degerfors så insekter fanns det.

Annons

Det blev gott om kart på Jubileumsplommonet och en del på det andra. Nu till problemet; bladen gulnar på båda och ramlar av och frukten skrumpnar (inte alla, men de nedersta) på jubileumsplommonet som såg ut att för första gången ge riklig skörd. På det andra trädet har karten ramlat av så det blir inga plommon alls. Dessutom är det en mängd hål i de blad som ännu är kvar på träden. ”Hagelskottssjuka” har jag hört att det heter, men vad är det och vad kan man göra åt det? Samma sak skedde förra året, men jag minns inte att bladen gulnade och ramlade av då.

Kommer mina träd att klara sig och kan jag göra något för att förebygga detta nästa år? Jag är mycket tacksam för svar!

Hälsningar

Ingrid Kärrman, nybliven prenumerant.

Hej Ingrid!

Tråkigt att dina fina plommonträd mår dåligt. Jag förutsätter att det inte är torka de lider av. Det kan ge rikligt kartfall och i förtid gulnade blad. Om du inte är säker, prova att vattna rikligt nästa vår/försommar om väderleken är mycket torr.

Annars tror jag att de drabbats av just hagelskottssjuka. Den orsakas på plommon av en svamp, Pucciniastrum, som värdväxlar med granar. Finns granar i ditt närområde? Kika närmre på dem; på kottefjällens insida sitter en slags kuddlika små samlingar av rostsvampen. Finns inte plommon i närheten kan svampen i stället värdväxla med hägg och kallas då häggrost. Utan granen som mellanvärd kan svampen inte fortleva så handlar det bara om en enstaka gran får ni kanske välja mellan granen eller plommonträden! Om du bor granne med en granskog kan du prova att spruta plommonträden med svavelpreparatet Cumulus före och efter blomningen. Svavlet gör att svampen inte får fäste i trädet. I Danmark har man testat att odla baljväxten lusern under angripna träd, vilket visat god effekt utan att man vet riktigt varför. En enkel metod att testa! Samla också ihop bladen och släng i soporna så att du minskar spridningen.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…