Annons
Annons


Skadar vildvinet huset?

Behöver man ta bort vildvin som växer på husfasader?


Vildvinet ger en lummig karaktär åt husfasaden och sprakar hela hösten.

Vildvinet ger en lummig karaktär åt husfasaden och sprakar hela hösten.

Hej Karin,
Jag bor i ett gammal flerfamiljshus från 1948. Fasaden är tegel med mycket vackert vildvin som klättrar på väggen. Runt om huset måste vi dränera och styreslen skriver att vildvinet ska tas bort liksom tallen. De säger att dagens byggnadsstandard inte rekommenderar att man har planteringar så nära huskroppen. Tallen som inte ens står nära huskroppen ska tas bort med.
Jag undrar om vildvinets rotsystem är djupt? Det är bara tre gamla grenar av vildvin som gör vår husfasad så vacker. Kan vi på något sätt rädda det ?
Med vänlig hälsning, Margo

Annons

Hej Margo!
Så synd att ni måste ta bort växterna, särskilt tallen som ju inte kan ersättas på flera generationer. Träd ska man alltid vara försiktig med att ta bort! Men jag antar att de är säkra på vad de gör – och varför.

Jag tycker visst att ni kan ha vildvin, Parthenocissus på fasaden. Den gör ingen skada på tegelfasad. Jag har heller inte hört talas om att varken dränering eller avloppsrör skulle ta skada av rötterna, även om de som vildvinet växer djupt och utbrett. Tvärtom suger rötterna upp fukt och avlastar dräneringen. Hoppas du kan få igenom att ni kan återplantera vildvin som ju är så vackert!

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…