Annons
Annons


Skaldjurstårta med lax


smörgåstårta

Lyxig och god är smörgåstårtan med lax i fyllningen och rikligt med skaldjur på toppen.

Tid: ca 35 min + tid i kyl
8–10 bitar

1 limpa okryddad kavring (ca 450 g smulad)
150 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
1/2 dl majonnäs
1 avokado
2–3 msk pressad citronsaft
200 g kallrökt lax
1/2–3/4 dl mix av hackad dill och gräslök
peppar, ev salt

Annons

Garnering:
sallad
1 citron
ca 1 kg räkor
10–15 kräftstjärtar
2–3 msk mix av hackad purjolök och gräslök
dillkvistar

Gilla Allas.se på Facebook

1. Skär kanterna av brödet. Dela i mindre bitar och smula i en matberedare tillsammans med smöret. Packa hälften av massan i en form med löstagbar botten och ställ kallt.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Hårdkoka äggen. Blanda gräddfil, crème fraiche och majonnäs.
3. Dela och gröp ur avokadon. Tärna köttet och pressa över citronsaft, blanda lätt. Tärna laxen och hacka äggen.
4. Smält gelatinbladen med ca 1 msk vatten och låt lösningen svalna något. Rör försiktigt ner gelatinlösningen i den inte alltför kalla gräddfilsblandningen. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och rör om försiktigt tills allt är blandat. Smaka av med peppar, ev salt och citronsaft.
5. Fördela fyllningen över bottnen i formen. Täck med resterande brödmassa. Ställ kallt i ca 3 tim eller till nästa dag. När fyllningen stelnat så packa lätt samman brödsmulorna överst.
6. Garnera med sallad, citronklyftor, skalade räkor och kräftstjärtar, kryddgrönt och dillkvistar.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

Fler läckra laxrecept hittar du om du klickar HÄR.

Fler läckra recept med räkor hittar du om du klickar HÄR »»

 


(59)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…