Annons
Annons


Skäll inte på hunden – så tar du ansvar som ägare

”Hund bet barn”, ”1-årig pojke hundbiten i ansiktet”, ”Aggressiv hund avlivad”. Varje sådan rubrik är tragisk och till nackdel för synen på hunden som en positiv del av vårt samhälle, skriver Svenska Kennelklubben.


Kvinna som är ute och går med sin hund

 

Vi hundägare har alltid ett ansvar att se till att olyckor inte sker. Man kan aldrig till 100 procent lita på en hund, men genom att lära känna vår hund kan vi ligga steget före. En oförutsedd situation, som utmanar hundens annars så kontrollerande beteende, kan uppstå och en olycka blir ett faktum om vi inte är uppmärksamma.

Annons

Så undviker du hundslagsmål
När en hund angriper en annan hund, är det oftast svårt att avgöra vem som är den skyldige. Störst hund gör störst skada, men det behöver inte betyda att det var den som startade konflikten. Hundar har sitt eget språk och vi människor tvingar dem in i situationer som de aldrig själva skulle välja. Därför måste hundägare respektera varandra och aldrig släppa fram sin hund till en annan kopplad hund.

Gilla Allas.se på Facebook

Stör inte de vilda djuren
Under tiden mellan 1 mars och 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Det innebär ett ”osynligt koppel” som hindrar hunden från att avvika från sin förare. Från 21 augusti till 28 februari ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Det är inte detsamma som att de okontrollerat får springa lösa i skog och mark!

Läs vad som gäller där du bor
I de kommunala ordningsföreskrifterna finns att läsa vilka regler som gäller lokalt. I de flesta städer och samhällen råder generellt kopplingstvång med undantag för bestämda rastplaster och hundgårdar. Inte heller på anvisade platser får hundar driva eller störa vilt, inte heller tamboskap. När det gäller möten med hästar bör ömsesidig respekt råda. Hundägaren tar in sin hund så att de inte skrämmer hästen. Ryttaren bör både för sin och hästens säkerhet sakta ner för att undvika att bli jagad.

Lär känna din hund
För att bättre lära känna sin hund rekommenderar Svenska Kennelklubben landets alla hundägare att genomföra en Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. Då får du veta hur din hund reagerar i olika situationer och kan själv lättare motverka oönskade beteenden. BPH utförs på en mängd platser runt om i landet av utbildad personal.

Umgängesregler
När man umgås med hundar finns det vissa rekommendationer som är bra att följa, till exempel:

– Att aldrig gå fram till en ensam kopplad hund eller en hund som sover eller äter.
– Att alltid stanna upp då det kommer en lösspringande hund. Skulle du känna dig hotad ska du stå helt stilla, det gör dig mindre intressant för hunden.
– Undvik att springa där lösspringande hundar finns. Hunden kan misstolka situationen och tro att du bjuder upp till lek.
– Barn och hundar kan vara en utmärkt kombination men det ska alltid vara en vuxen med som tar ansvar och sätter gränser för både barn och hundar.
Mer information
– Att vara en ansvarstagande hundägare innebär inga större uppoffringar. För den som vill veta mer finns bra kostnadsfritt informationsmaterial på svenska och engelska att beställa från SKK: Hundägare i stan samt den lilla foldern 12 smarta regler för hundägare. Lagen om tillsyn över hund och katt samt kommunala ordningsföreskrifter finns att läsa på nätet.

Mer om ansvarsfullt hundägande på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Läs också Så sitter ditt husdjur säkert i bilen


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…