Annons
Annons


Skånska konstrundor lockar 60 000 besökare


I över 40 år har besökare varje påsk kunnat träffa skånska konstnärer i deras ateljéer. Från början var konstrundan en lokal företeelse. Några konstnärer i Degeberga initierade det som senare skulle expandera över hela Skåne och gå på export både nationellt och till delar av Europa. Idag omfattar konstrundorna i Skåne över tusen konstnärer och 2013 spenderade besökarna 36,5 miljoner kronor på konst.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

För första gången har en undersökning gjorts av de skånska Konstrundornas turistekonomiska effekter. Resultatet visar att besökarna omsatte 58,8 miljoner kronor, varav 36,5 miljoner kronor spenderades på konst. Undersökningen visar att 60 000 personer gjorde 455 000 besök under Konstrundan 2013, som ägde rum den 29 mars till den 7 april. Det betyder att de besökte i genomsnitt 7,6 konstnärer under konstrundan.

De flesta besökarna kom från Skåne, ca 80 %, medan ca 18 % var inresta från övriga Sverige. Konstrundorna fick högt betyg av besökarna; 5,4 på en sexgradig skala. Knappt var femte resa var en övernattningsresa, de flesta övernattningarna gjordes hos släktingar eller i eget fritidshus.

Årets konstrundor pågår mellan den 18 och 27 april kl. 10-18. Ett bra tips är att börja med ett besök på en samlingsutställning där konstnärerna exemplifierar hantverket med var sitt verk. Sedan besöks de utvalda favoritkonstnärerna utmed rundan, där de välkända gul-röda symbolerna visar vägen genom Skånes konstvärld. På Visit Skåne kan du läsa mer om de olika konstrundorna.

Undersökningen har gjorts av RESURS för Resor och Turism i Norden AB på uppdrag av Event in Skåne och med bidrag från Kultur Skåne.

 

LÄS OCKSÅ


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…