Annons
Annons


Skattesänkning för pensionärer ger inte mer i plånboken: ”Behöver se över hela systemet”

I våras aviserade regeringen en hett efterlängtad skattesänkning för pensionärer. Men effekten blir klen när andra kostnader ökar, enligt SPF Pensionärerna. "Övriga kostnader kommer att öka mer än tillskottet", säger Eva Eriksson förbundsordförande.


SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Bild:SPF

Pensionärerna är en hett eftertraktad åldersgrupp som länge ropat på samma skattesänkningar som medborgare i arbete har fått. I våras kom så regeringen med förslag på en skattesänkning som ska gälla från årsskiftet.

Annons

Men effekten av skattesänkningen kommer inte innebära mer pengar i plånboken för pensionärerna, menar organisationen SPF Seniorerna.

– En skattesänkning ger endast marginellt tillskott i plånboken. Övriga kostnader kommer att öka mer än tillskottet. Man behöver se över hela pensionssystemet, säger Eva Eriksson förbundsordförande på SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.

Pensionärer har inte kompenserats

Seniorernas dystra prognoser bygger på beräkningar om hur bostadstillägg, hyror och livsmedel kommer att utvecklas 2017-2021 jämfört med hur pensionen kommer att utvecklas under samma tid.

Gilla Allas.se på Facebook

Och ekvationen går, som sagt, inte ihop.

– Livsmedelspriserna och hyrorna har ökat de senaste tio åren men det har inte pensionärerna fått kompensation för, säger Eva Eriksson till Expressen.

Dessutom har bostadstillägget legat stilla när hyrorna har stigit. SPF Seniorerna vill nu se att hela pensionssystemet görs om för en rättvisare fördelning. Dessutom vill man se en höjning av maxbeloppet för bostadstillägg.

– Målet är att man ska ha en pension man kan leva på. Så är det inte i dag, säger Eva Eriksson till Expressen.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Elisabet Höglund ryter till om pensionen: ”Oanständigt”

LÄS OCKSÅ


(132)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…