Annons


Skilsmässobarnen som hamnar i kläm: Jag användes som vapen i vårdnadstvisten

När Linnéas föräldrar separerade hamnade hon mitt i en jobbig vårdnadstvist som gav henne ångest varje dag. Nu föreläser hon om sina erfarenheter för att öppna ögonen på föräldrar och ge röst åt skilsmässobarn. - Jag blev berövad min barndom, säger Linnéa. Läs också hennes mammas syn på det som hände.


Inget barn ska sluta älska sig själv på grund av lojaliteter till sina föräldrar, som jag gjorde, säger Linnea.

Inget barn ska sluta älska sig själv på grund av lojaliteter till sina föräldrar, som jag gjorde, säger Linnea.

Linnéa fick betala ett högt pris för föräldrarnas skilsmässa

De slet i mig från var sitt håll

AV ANNIKA SOHLANDER FOTO: PERNILLA WAHLMAN OCH PRIVAT BILD

I dag är Linnéa Elfström Schederin på flera sätt en stark ung kvinna fylld av energi, idéer och framåtanda. I fjol flyttade hon till Stockholm för att spela handboll på elitnivå, för två år sedan fick hon en guldbiljett till slutaudition i musiktävlingen ”Idol”, och för att dela med sig av sin historia har hon nyligen börjat föreläsa om sina upplevelser av föräldrarnas skilsmässa.
– Jag mår bra i dag, men försöker inte ge sken av att min uppväxt är någon solskenshistoria med ett odelat lyckligt slut. Mina två stora intressen, musik och handboll, har blivit fristäder för mig men jag lever alltid med en känsla av att om jag inte presterar så är jag inte värd att tycka om.
För trots många järn i elden och en energisk personlighet har 22-åriga Linnéa spår i själen som inte syns. Hon kämpar med en självkänsla som tagit skada av att ständigt hamna i korselden mellan två oeniga föräldrar.
– För mig handlar det inte om vem som gjort mest fel. Det handlar om föräldrar som inte kunde sätta sin egen stolthet åt sidan och lösa situationen.

Blödde näsblod

När hon var åtta år och precis gått ut tredje klass förändrades hennes trygga liv. Fram till dess hade hon bott med mamma, pappa och lillebror Johan.
Just den här dagen kände hon av en konstig stämning hemma. Sedan släppte de ”bomben”, som Linnéa beskriver det, att de skulle separera.
– Jag bröt ihop. Fick panik, kunde knappt andas och började blöda näsblod. Det var så overkligt att tänka sig att mamma och pappa skulle vara på olika håll.
I ett slag försvann tryggheten i att vara en familj, även om föräldrarnas förhållande knakat i fogarna.
– Mamma och pappa bråkade ofta, det var jag van vid. Men när man är liten tänker man inte att de ska skiljas, det finns inte i ens värld.
Separationen påverkade livet för hela familjen. Linnéas yngre bror är funktionshindrad och har hela tiden stannat hos mamman.
Hon minns ett av de första besöken hos pappan, då båda ville att hon skulle stanna några dagar till. När mamman kom för att hämta henne blev det något av ett tumult.
– Pappa tog upp mig i famnen samtidigt som mamma och mormor slet i mig. För mig blev det ingen bra start: samtidigt som jag ville vara kvar hos pappa ville jag gärna ha kattungen jag skulle få hos mamma.
Ganska snart träffade mamman en ny man hon flyttade ihop med och lite senare gifte sig med. Då var mamman gravid med Linnéas lillebror.
När Linnéa skulle börja fjärde klass ville hon bo hos pappan, vilket mamman till en början var med på. Men över sommaren ändrade sig mamman och Linnéa fick i stället börja på en ny skola på orten dit mamman flyttat.
– Jag kände mig förvirrad och lovade pappa att jag inte skulle sätta min fot på den nya skolan. Det slutade med att pappa var arg och att mamma och hennes nye sambo fick tvinga mig dit.

Sa ofta nej

Linnéa kände hur hon tappade makten att bestämma över sitt liv. Att hon inte hade någonting att säga till om, de vuxna bestämde över hennes huvud.
Snart påbörjades en vårdnadstvist.
Linnéa hade önskat att föräldrarna skulle ha gemensam vårdnad, men det slutade med att hon huvudsakligen var hos sin mamma.
– Många gånger använde hon den rätten för att hävda sin makt och jag var störd av att pappa inte fick vara med och bestämma något, att han blev utesluten.
Linnéa träffade inte sin pappa regelbundet.
– Det kändes jättejobbigt. Jag ville ha en relation med honom samtidigt som mamma sa nej väldigt ofta.
När Linnéa var hos pappan pratade han ofta om separationen. Linnéa tog pappans parti och åkte hem till mamman och hennes man, trött och arg inombords.
De märkte att något var fel och försökte få henne att berätta varför. Ofta blev det en rundgång av negativa känslor.
– Pappa blev sur för att jag skvallrat. Mamma ville hindra mig från att åka dit eftersom jag påverkades, och då blev pappa besviken för att jag inte ville komma. När jag sa att mamma hade tvingat fram det så blev mamma arg…
I dag tycker hon inte att hon borde fått ta konsekvenserna för alla känslor av besvikelse.
– De manipulerade och fick mig att känna skuld. Jag tycker de borde ha hållit saker och ting för sig själva och inte pratat skit om den andra.
Linnéa mådde allt sämre.
– Jag kunde inte göra en av dem nöjd utan att den andra blev missnöjd.
Linnéa blev ledsen av att inte kunna träffa pappan när hon ville. Hon försökte ständigt fjäska för mamman och ligga på plus så att hon kunde få sin vilja igenom.
– Jag la mig med ångest varje kväll. När jag läser mina dagböcker kan jag inte förstå att en 13-åring ska behöva uttrycka sådana saker och må så dåligt.

Usel självkänsla

Linnéa pratade med en kurator från tioårsåldern till dess att hon var 18. Det var skönt med någon som odelat lyssnade till hennes tankar och känslor.
– Jag var bra på att beskriva vad jag kände och det hjälpte nog mycket att få häva ur sig och slippa känna sig så ensam.
I skolan ville Linnéa prestera så bra som möjligt, det blev ett sätt att hantera känslor av otrygghet och kaos. Hon godtog bara högsta betyg och älskade att gå på utvecklingssamtal för att få bekräftelse.
– Eftersom jag kände mig misslyckad hemma behövde jag den boosten. Jag isolerade mig och studerade för att bli lärarens favorit och missade därför mycket av den sociala biten.
Under uppväxten peppades hon ständigt till att våga nya saker och hon har ett bra självförtroende, men en usel självkänsla.
– Jag tror sällan att folk kan älska mig bara för den jag är, utan mitt cv.
När hon som 16-åring flyttade till Bollnäs för att gå handbollsgymnasiet vände allt. Hon fick lugn och ro, kunde sköta sig själv. Fick distans till allt som varit.
– Jag måste fortfarande prestera men hittade en gemenskap hos nya kompisar.
Relationen med föräldrarna blev tillfälligt bättre. Men när hon efter gymnasiet flyttade tillbaka till mamman för ett sabbatsår försämrades relationen med pappan igen.
– I dag pratar vi, men ses inte. Jag har insett att det inte är mitt ansvar längre och han har medgett att det som hände gick ut över mig.
Med mamman är relationen bra.
– Vi har jättebra kontakt. Hon vet att hon gjort fel, att hon använde mig som ett vapen och hur det fick mig att må.
När Linnéa föreläser får hon prata till punkt om det som hände och hur det påverkat henne.
– Det är min berättelse, min sanning och handlar inte om mammas eller pappas perspektiv. Tyvärr har de ingen rätt att komma och bestämma över mitt liv, jag hade inte behövt gå igenom allt om det inte varit för dem.

Är inte bitter

Hon har svårt att lita på människor och är rädd att inte räcka till. Det kan ibland ta sig uttryck i ett lite hårt skal.
– Flera påpekar att jag verkar hård, tuff och rapp i käften. Det är ett sätt för mig att skapa ett avstånd så jag hinner läsa av och se vad någon är för människa egentligen, säger hon.
Hon jobbar på att stärka självkänslan.
– Jag försöker intala mig själv att jag inte alltid behöver vara bäst.
Hon är varken bitter eller arg och tycker inte synd om sig själv.
– Det jag gått igenom har gjort mig till den person jag är och som jag är stolt över.
Uppväxten har gett bränsle till att satsa på sången och att bli en aggressiv, offensiv handbollsspelare. Linnea ska spela handboll i allsvenskan till hösten.
Ungefär 50 000 barn per år i Sverige har föräldrar som separerar, antalet vårdnadstvister har fördubblats.
– Jag blev berövad min barndom och därför vill jag hjälpa andra unga genom att vara en förebild. Visa dem att även om man har dåliga förutsättningar kan man utveckla och hålla fast vid det man brinner för och göra något bra av det.
Förutom att hitta en fristad råder hon unga att våga söka stöd och hjälp hos en lärare, tränare eller annan vuxen.
Vad vill du ge för råd till föräldrar som separerar?
– De ska tänka på att det är barnen som har rätt till föräldrarna, inte tvärtom. Barnen ska vara i fokus och inte tvingas välja mellan mamma och pappa.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
Linnea driver Facebooksidan We Rise som ett sätt att stötta unga och vara ett språkrör för skilsmässobarn

Linnea driver Facebooksidan We Rise som ett sätt att stötta unga och vara ett språkrör för skilsmässobarn

Mamma har bett om ursäkt

Linnéas mamma Ulrika Krantz är stolt över sin dotter och att hon vågar berätta sin historia. Samtidigt känner hon skuld och önskar att hon kunnat göra saker annorlunda.
– Det gjorde ont i hjärtat när det gick upp för mig vad jag utsatt mitt barn för.

Linnea och mamma Ulrika.

Linnea och mamma Ulrika.

Precis som de flesta andra föräldrar trodde Ulrika att hon gjorde det som var bäst för dottern. Först för några år sedan förstod hon hur dottern upplevde att hamna i en vårdnadstvist mellan föräldrar som inte kunde komma överens.
– Det blev en maktkamp där jag önskar att jag agerat annorlunda och att vi kunnat lägga våra åsikter åt sidan och gjort det bättre för vår dotter. Jag insåg aldrig hur mycket det skadade, säger Ulrika.
I dag ser hon att hon varit en del i att Linnéa tidvis känt sig splittrad, maktlös och mått dåligt.
– Jag har kunnat be om ursäkt och är otroligt stolt över henne på alla sätt.
Hon har varit på flera föreläsningar och blir alltid väldigt berörd. Hon har också sett hur många unga i en liknande situation känt igen sig.
– Jag tycker att hon är så modig som vågar berätta om ett så tabubelagt ämne. Kan hon hjälpa andra genom att vara en förebild är jag otroligt glad och tacksam.
Hon ser inte Linnéas utlämnande historia som kränkande.
– Det handlar inte alls om att smutskasta mig och hennes pappa. Det är hennes sanning och den har hon sin fulla rätt till.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…