Annons
Annons


Skinheads – 25 år senare


I dokumentären "Skinheads" följde journalisten Cicci Renström Suurna ett skinheadsgäng i Stockholm i slutet av 1980-talet. Nu får vi åter träffa Kenta och Göran som berättar hur skinheadstiden formade deras liv. Foto: Nyhetsbolaget Sverige AB

I dokumentären ”Skinheads” följde journalisten Cicci Renström Suurna ett skinheadsgäng i Stockholm i slutet av 1980-talet. Nu får vi åter träffa Kenta och Göran som berättar hur skinheadstiden formade deras liv. Foto: Nyhetsbolaget Sverige AB

I dokumentären ”Skinheads” följde journalisten Cicci Renström Suurna ett skinheadsgäng i Stockholm i slutet av 1980-talet. Nu får vi åter träffa Kenta och Göran som berättar hur skinheadstiden formade deras liv.

Annons

Då för tiden var det ett stort skinheadsgäng som syntes och märktes och ofta skapade bråk. De söp och slogs och kallade sig Stockholms mest fruktade ungdomar. Även om många ansåg sig vara opolitiska blev de med sina rakade skallar, bomberjackor och kängor symbolen för nationalism och främlingsfientlighet.

Gilla Allas.se på Facebook

Fängelse och missbruk
Nu, 25 år senare, har Cicci Renström Suurna sökt upp några av dem igen för att höra vad som hände sedan. Hur blev deras liv? I filmen Skinheads – 25 år senare möter vi Kenta och Göran som berättar att skinheadstiden blev en inkörsport till kriminalitet, fängelsevistelser och missbruk. En del gick vidare till hårdföra nazistiska grupper, andra blev vanliga ”Svenssons”.

Opolitisk arbetarklass
Vi får också möta dagens unga skinheads. Ett betydligt mindre och lugnare gäng som inte vill ha med politik att göra. De har sökt sig tillbaka till rörelsens rötter, engelskt 60-tal, då skinheads var en opolitisk arbetarklasskultur där musiken och klädstilen var det som förenade.

Skinheads – 25 år senare: Torsdag 21 november, kl 20.00. SVT2

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…