Annons
Annons


Skönhetssömn inte bara prat


Stör ej! Vi sover skönhetssömn.

Den som sover för lite blir mer emotionell! Och den som sover ordentligt uppfattas som friskare och mer attraktiv. Det är ett par påstående som slås fast under Stressforskningsinstitutets kommande temadag.

Annons

 – Känslomässigt blir man mer emotionell, både positivt och negativt, när man sover för lite. Man blir lättare irriterad men kan också ha närmare till skratt, förklarar Tina Sundelin, doktorand vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Yngsta föreläsaren
Tina Sundelin, 29, är den yngsta av åtta föreläsare på Stressforskningsinstitutets årliga temadag som hålls på måndag 23 april. Hon har det ämne som nog berör flest människor – nämligen hur brist på sömn påverkar oss som sociala varelser.

Hur fungerar vi socialt och känslomässigt när vi får för lite sömn? Uppfattas vi annorlunda om vi är trötta och påverkar detta hur andra bemöter oss? Det är två av frågeställningarna som berörs när Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet måndagen den 23 april arrangerar sin årliga populärvetenskapliga temadag för att belysa forskning inom området stress, sömn och hälsa.

Skönhetssömn
– Det är stor skillnad mellan individer hur mycket sömn man behöver. Sju till nio timmar kan anses som ett normalt sömnbehov. Men det finns de som klarar sig på mindre sömn. Andra kan behöva upp till tio timmar eller mer, säger Tina Sundelin.

Det är ingen tillfällighet att man talar om skönhetssömn. Forskningen visar att människor uppfattas som friskare och mer attraktiva när de har sovit ordentligt jämfört med när de lider av sömnbrist.

Bättre bemötta
– Det intressanta i detta är att vi vet att människor som upplevs som fysiskt mer attraktiva får ett bättre bemötande än andra. Vi är helt enkelt benägna att tro att snyggare människor också har bättre personliga egenskaper. Om vi sover för lite påverkar det alltså vår interaktion med andra människor år båda hållen. Det här är en ny, spännande och viktig gren av sömnforskningen, säger Tina Sundelin.


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…