Annons
Annons


Skydda hjärnan med supermaten!

Fett av den goda sorten ger en frisk och snabb hjärna och mindre risk för hjärtattack.


mat-for-hjarnan

Ge hjärnan och hjärtat vad de behöver. Nötter är en av flera källor till de nyttiga fetterna som håller oss friska längre.

Äter du en handfull nötter till mellanmål och är du frikostig med olivoljan på salladen? Bra idé, då det bara finns positiva saker att säga om dessa produkter, som sägs hålla allvarliga sjukdomar borta. Bara lite olivolja och en handfull nötter gör skillnad och ger dig de viktigaste ämnena din hjärna uppenbarligen älskar.

Annons

Hälsosamma fetter kan verka mot tidig demens
Letar du efter inspiration till en sund mathållning, tänk-Medelhavskost. Det är sallad, frukt, grönsaker, nötter, fiskolja samt lite vin som behövs för att hålla hjärnan frisk.

Gilla Allas.se på Facebook

Medelhavsdieten innehåller nämligen en hel uppsjö av de sunda fettkällorna och tidigare undersökningar visar på en lägre risk för tidig demens än hos dem som håller sig till den mer traditionella kosten.

Medelhavsdieten ger positiva resultat
En studie, ledd av Miguel Martinez-Gonzalez från det spanska universitetet i Navarra 2013, involverade inte mindre än 7500 deltagare. Där fick man bekräftelse på de positiva effekterna och Gonzalez har återkommit till femhundra av deltagarna för att se närmare på de positiva effekterna dieten hade på de kognitiva funktionerna.

Varje vecka fick en grupp med deltagare en extra dos med olivolja eller nötter (valnötter, mandlar och hasselnötter) och detta gav hälsofrämjande effekter för flera år framåt.

Sextio av de femhundra deltagarna hade en början till demens och de som hade ätit olja och nötter blev inte drabbade visade det sig i en studie sex år efter den ursprungliga undersökningen. Det uppgavs även att Medelhavsdieten kan minska hjärtinfarkt med trettio procent. Förutom de redan nämnda källorna till hälsosam och föryngrande supermat kan du också lägga till avokado, makrill, lax och macadamianötter.

Läs också: 4 tips som minskar risken för demens

halsotips

Källa: q.dk och healthDay
Foto: Shutterstock


(37)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…