Annons
Annons


Skydda ögonen mot snöreflexer!


skydd för ögonen

Glöm inte att ta solglasögonen på Sportlovet!

Nu är det snart sportlovstider och många ser fram emot en härlig skidsemester i fjällen eller i Alperna. Men tänk på att skydda ögonen UV-strålningen är upp till 100 gånger starkare när den reflekteras i snön!

Annons

Drömmen om perfekta dagar i skidbacken med klarblå himmel, strålande sol och pudersnön som yr kring skidorna eller snowboarden lockar. Oavsett om man är på jakt efter snabba åk i backen, föredrar långa turer med längdskidor och skridskor eller helt enkelt bara känner för en skön promenad i vinterlandskapet är det viktigt att skydda sina ögon mot skadlig UV-strålning.

UV-strålning året runt
Många förknippar UV-strålning med sommar och värme men det är lika viktigt att skydda ögonen året runt, från morgon till kväll. Behovet av skydd är särskilt viktigt när det är vinter och snö ute, eftersom UV-strålningen kan bli upp till 100 gånger kraftigare när strålarna reflekteras i snön.1

Snöblindhet
För stark exponering av UV-strålning kan på kort sikt skada ögonen och orsaka hornhinneinflammation i form av snöblindhet. Det kan resultera i tillfälliga symptom som bland annat stark smärta, röda ögon, irritation, extrem ljuskänslighet och rinnande ögon. Långvarig exponering för UV-strålning kan skada ögonlocken, hornhinnan och linsen i ögat samt öka risken för att utveckla allvarliga ögonsjukdomar senare i livet. Effekterna av UV-strålning ansamlas med tiden och märks ofta inte förrän senare i livet då skadan redan är skedd.

Varannan ovetande om faran
Trots riskerna är det långt ifrån allmänt känt att effekterna av UV-strålning kan vara lika skadliga för ögonen som de är för huden. En undersökning2, genomförd av Danmarks optikerförening tidigare i år, visar att nästan varannan person inte känner till att UV-strålning är farligt för ögonen. Ännu fler, 70 procent av de intervjuade, använder inte eller vet inte om ifall de använder, solglasögon eller kontaktlinser som skyddar ögonen mot UV-strålning.

Lågt solstånd ökar risken
Till skillnad från huden är ögonen mest utsatta för UV-strålning när solen står lågt och solljuset lyser rakt in i ögonen3. Under vintern befinner sig solen nästan alltid lågt vilket kan medföra en ökad UV-exponering av ögonen. Med andra ord är det inte enbart den reflekterande snön som kan bidra till ökad risk för ögonskador under vintersäsongen.

Sidoljus farligast
På sommaren är solglasögon ett naturligt val för många, vilket skyddar ögonen mot strålning framifrån och den tunna huden runt ögonen. Däremot känns solglasögon kanske inte lika naturligt att bära på vintern och ger inte heller alltid ett fullständigt skydd eftersom UV-strålning i många fall fortfarande kan komma in mellan bågarna och ansiktet. Det ljus som kommer in från sidan är mer skadligt än det som når ögat framifrån då det intensifieras på den delen av ögat som är närmast näsan eftersom hornhinnan fungerar som ett brännglas.

Rätt solglasögon viktigt
När det gäller solglasögon, skidglasögon och kontaktlinser är det viktigt att de är just UV-blockerande för att skydda. Mörka sol- eller skidglasögon utan UV-skydd kan till och med orsaka mer skada än nytta eftersom de får pupillerna att vidgas och släppa in ännu mer UV-strålning. UV-blockerande kontaktlinser har visat sig vara effektiva när det gäller att utestänga denna farliga sidostrålning. Även om de i sig inte ersätter solglasögon med UV-skydd hjälper UV-blockerande kontaktlinser också till att skydda ögonen i de fall då sol- eller skidglasögonen inte känns lämpliga eller är opraktiska att använda.

Bästa skyddet
– För allra bäst skydd under skidsemestern och vid andra vinteraktiviteter bör man kombinera tättslutande skidglasögon med högt UV-skydd med UV-blockerande kontaktlinser, om du har behov av synkorrigering. Ska man till sydligare breddgrader byter man ut skidglasögon mot skyddande solglasögon och lägger till en bredbrättad hatt, säger Antti Iso-Herttua, leg optiker i Stockholm.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…