Annons
Annons


Skyddsvärda svenska pärlor


Under sommaren har allmänheten haft chansen att föreslå sina speciella favoritplatser i naturen. Nu har en jury utsett 21 vinnare – en i varje län – i WWF:s sommarkampanj Svenska Pärlor. Platserna är naturområden som saknar eller behöver bättre skydd.

Annons

Svenskarna tipsat WWF om nästan tusen naturområden. Expertjuryn har valt ut en vinnare för varje län som offentliggörs i dag. I sin bedömning har juryn bland annat utgått från ett områdes höga bevarandevärde och betydelse för naturupplevelser – och behovet av skydd. Sverige har en fantastisk natur – men många livsmiljöer och arter hotas.

Gilla Allas.se på Facebook

I dag når Sverige varken upp till våra nationella eller internationella miljömål. Enligt de internationella målen vi antog i Nagoya ska minst 17 procent av våra land- och vattenområden och minst 10 procent av våra kust- och havsområden skyddas till år 2020. Endast cirka 13 procent av våra landområden och cirka 5 procent av våra havsområden är formellt skyddade. Bland 27 EU-länder ligger Sverige på plats 19 när det gäller hur stor landareal vi procentuellt sett har skyddat och på plats 18 för statens avsatta miljöbudget av BNP.

– Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén av skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu – dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Hela listan på de utsedda Svenska Pärlorna:

Blekinge, Mörrumsåns oskyddade delar

Dalarna, Vildmarksriket

Gotland, Ojnareskogen

Gävleborg, Grinduga fjärilsväg

Halland, Ugglarp

Jämtland, Gullhög- Tönningfloarna

Jönköping, Östra Vätterbranterna

Kalmar, Emån

Kronoberg, Odlingslandskapen vid Krokshult

Norrbotten, Rissajaure (Kerkevaggejaure)

Skåne, Djurrödsdalens dalgång

Stockholm, Råstasjön i Solna

Södermanland, Båven

Uppsala, Björns skärgård

Värmland, Glaskogen

Västerbotten, Vindelfjällen med vindelälven

Västernorrland, Mjällådalen

Västmanland, Svartådalen med fläcksjön

Västra Götaland, Bullaresjöarna/Enningdalsälven

Örebro, Lerbäcksmon

Östergötland, Eklandsskapet (Linköping, Åtvidaberg, Kinda)


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…