Annons
Annons


Släpp ut marsvinen!


Marsvin utomhus

När man ser ett marsvin i en bur kan man kanske inte tänka sig att detta är ett mycket socialt och nyfiket djur. Låter man dem få komma ut och bo utomhus under sommarhalvåret så får man se ett helt annat beteende hos dem.

Annons

Använd din trädgård
Har man en lugn vrå i sin trädgård med några kvadratmeter gräsmatta över är detta en utmärkt plats för att göra en inhägnad till marsvinen på. Eftersom marsvin gärna betar gräset är det bästa om man kan ha två platser som man kan alternera mellan, med några veckors mellanrum.

Gilla Allas.se på Facebook

Hur stort inhägnad man vill ha avgör man själv men en rekommendation är en yta på ca 2×3 meter. Då har marsvinen möjlighet att röra sig fritt och kunna busa runt.

Material till inhägnaden
När det kommer till vilket material man ska använda sig av till staketet är det allra bästa ett så kallat kycklingnät. Maskorna i nätet får inte vara för stora så att marsvinen kan rymma eller fastna i dem. Det är självklart också viktigt att tänka på att inga rovdjur eller andra gnagare kan ta sig in till marsvinen.

Se också till att det finns en torr och skuggig plats som de kan dra sig undan på om det skulle bli dåligt väder. Ett litet hus av något slag är en god idé. Inuti huset bör där vara riktigt med hö eller halm.

Fyll gärna resten av inhägnaden med roliga leksaker, till exempel avloppsrör i tegel som de kan gömma sig i eller lite tjocka grenar från fruktträd som de kan gnaga på.

Den största fördelen med att ha dina marsvin ute på sommarhalvåret är att du inte behöver rengöra deras inhägnad i samma mån som deras bur, men också framförallt att marsvinen får komma ut och få röra sig på ett naturligare sätt.

 

LÄS OCKSÅ


(4)
(0)


Annons

  • SoloQwist

    rekommenderar istället för kycklingnät sk putsnät som är svetsat och mycket starkare och stabilare som nät till gnagar- och hönsburar.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…