Annons
Annons


Slingrande gardiner


Clematis

Klematis skapar snabbt en blommande gardin.

Hej Karin!

Så här års är det ju roligt att planera inför vår och sommar. Vi byggde en spaljé i höstas av stolpar och armeringsmattor. Tyvärr hann jag inte plantera något innan vintern. Hoppas nu få lite hjälp av dig. Jag har tänkt mig något klättrande men som inte blir högre än armeringsjärnens drygt två meter. Huset är falurött och spaljén står öppet i norr-söder. Sol mest hela dagen.

Annons

Kan jag plantera i pallkrage eftersom det är gräsmatta och dålig jord runt om?  Hoppas att du kan leda mig på rätt väg. Ser så fram emot att handla! Vi bor i Enköping.

Vänliga hälsningar Ann-Kristin

Hej Ann-Kristin!

Så härligt det låter med en rejäl spaljé. Då får ni snabbt en lummig, ombonad känsla. Jag rekommenderar inte att plantera i pallkragar, eftersom jorden (och rötterna) fryser mycket lättare där, jämfört med om växterna planteras i marken. De flesta klätterväxter är inte så kräsna med jordmån, rosrötter letar sig snabbt djupt ner och långt bort.  Däremot måste alla nyplanterade växter vattnas ordentligt första säsongen, särskilt när man vårplanterar. Var också beredd att hålla nere växtligheten lite grand med beskärning om ni tycker att det blir väl frodigt! Plantera gärna en lättskött heltäckande perenn som vintergröna, Vinca, tillsammans med klättrisarna så att inte gräsmattan konkurrerar.

Följande klättrare är både lättodlade och frodiga. Med fiffigt sortval kan ni få något som blommar från april (alpklematis) till november (klätterrosor):

Blåregn, klätterrosor, murgröna (om ni önskar vintergrönt), vin, kaprifol, klematis, humle, pipranka, vildvin, bokharabinda och klätterhortensia.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…