Annons
Annons


Slipp pengastress – låt inte känslorna styra shoppandet

Alla vet att det är vettigt att spara för att kunna förverkliga sina drömmar och att inte slösa pengar på onödiga saker - varför gör vi då inte så?


Elin Helande forskning hjärnan ekonomi

Våra ekonomiska beslut styrs av känslorna, inte bara förnuftet, säger kognitionsvetaren Elin Helander.

Av Ussie Hjelm
Foto: Claes Helander

– Därför att ekonomiska beslut styrs av känslor, inte bara av förnuftet, säger kognitionsvetaren Elin Helander som har forskat om hjärnan vid Karolinska institutet.
Nu intresserar hon sig för beteendeekonomi och brinner för att öka vanliga människors ekonomiska IQ via företaget Moneymind som hon har grundat och spar-appen Dreams.
– Ekonomi handlar om långsiktighet. Om att spara för att kunna förverkliga framtida mål. Men hjärnans belöningssystem är utvecklat för att styra oss mot det som får oss att må bra i stunden, säger hon.
Det ställer till det för oss när vi ska fatta ekonomiska beslut.
Många shoppar i onödan och hamnar i pengastress. När Elin frågade på Twitter: Vilka känslor har du inför din ekonomi? svarade de flesta – ångest.
– Så ska det inte behöva vara. Genom att lura hjärnan kan vi spara pengar och slipper känna att pengarna bara rinner genom fingrarna.

Annons

Ha tydliga mål
Din bästa motkraft mot impulsköpen är en tydlig dröm och ett mål att spara till. En resa? Ett större boende? Eller att helt enkelt slippa få ont i magen när räkningarna kommer?
Fantisera så detaljerat som möjligt om din dröm. Se dig själv på stranden, vilka kläder har du, vad äter du? Sätt upp bilder på drömhuset, ha dem i mobilen.
Ju tydligare och mer detaljerad din inre bild är, desto bättre kan du motstå nuets lockelser.
Ta också reda på vad du lägger pengar på under en månad.
– Vad är värt pengarna och vad kan du avstå ifrån? Vet du det, kan du göra mycket som är roligt och ändå spara, säger Elin.
– Jag personligen avstår gärna från att lägga tusentals kronor på utelunch, däremot är det värt varenda krona att gå på spa ibland.

Tävla med dig själv
Den som är impulsiv till sin läggning kan ha svårare att stå emot köpbegäret. Hen blir helt uppfylld av känslan och agerar också på den.
– Om känslorna ofta tar över, måste du ha en strategi. Bestäm att du ska sova på saken innan du köper något. Hittar du alltid anledningar att köpa, ska du kanske inte ens gå in i butiker och ”bara titta”.
– Se upp för alla knep i butikerna om ”sista chansen” och ”två för en”. Har man redan gått över gränsen och börjat handla är det lättare att fortsätta, säger Elin.
Att småspara och tävla med sig själv kan vara lika belönande för hjärnan som kickarna man får av att shoppa.
– Varför bara spara en gång i månaden och minst 200 kronor? Varför inte en gång i veckan eller ett par gånger om dagen – och olika belopp? Det är ju så vi spenderar, säger Elin.
– Småsummor spelar ingen roll varken när vi sparar eller spenderar, tror vi, men det blir mycket pengar på sikt.

Läs om Daniela som shoppade för att hålla ångesten borta

LÄS OCKSÅ


(99)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…