Annons
Annons


Sluta helt 
eller dricka lagom

Att dricka för mycket kan vara skamfyllt och skadligt. Men att sluta helt med alkohol är inte något alla vill. Allt fler ser det som ett alternativ att lära sig att dricka måttfullt.


Att dricka alkohol på ett mer kontrollerat sätt blir mer och mer accepterat, säger Gabriella Svanberg, legitimerad psykolog och specialiserad i neuropsykologi. Hon har i många år arbetat inom vuxenpsykiatrin på Karolinska universitetssjukhuset och är nu privatpraktiserande.
–  Jag vill sudda ut lite av den skam många fortfarande känner, att vi ska kunna prata öppet om vårt förhållande till alkohol. Människor skäms över att de ibland dricker för mycket, och vet inte hur och var de ska be om råd. Jag har träffat så många under åren som har en önskan om att kunna dricka ”lagom”, men som undvikit att söka hjälp för att de tror att de måste sluta helt med alkohol.
Olika sårbarhet
Flera studier visar i dag att många faktiskt kan lära sig att hantera alkohol, även om de  tidigare druckit riskabelt mycket.
Men Gabriella Svanberg vill vara tydlig med att kontrollerat drickande inte fungerar för alla. Vi har olika sårbarhet när det gäller att utveckla ett beroende.

Annons

Gabriella Svanberg, psykolog

–  Vissa väljer att sluta att dricka helt. De föredrar och behöver det,  men andra prövar sig fram steg för steg.  Det är viktigt att låta människor ha egna önskningar och våga söka hjälp utan att mötas av en dömande attityd.
Om du känner att du behöver hjälp att kontrollera dina alkoholvanor, tveka inte att söka den hjälpen, säger Gabriella Svanberg. Ett första steg kan vara att ringa anonymt till Alkohollinjen (se faktaruta), eller tala med din husläkare eller företagshälsan. Det finns också privata mottagningar.

 

Positiva hälsoeffekterna är små

Det finns ingen ”säker” alkoholkonsumtion alls – det har blivit särskilt tydligt  när det gäller risken för cancer. Tidigare trodde man att det bara gällde för storkonsumenter, men även ett till två glas om dagen ökar risken betydligt för framför allt bröstcancer. Dessutom har man sett samband med cancer i ändtarmen, tarmen, svalget, struphuvudet, matstrupen och levern. Så länge man dricker måttliga mängder så är riskerna små, men inte noll.
En del forskare anser att man kan få ett visst skydd mot hjärt-kärlsjukdom.
–  Här diskuterar forskarna fortfarande, säger Sven Andreasson. Många av oss är skeptiska. När man forskar mer kritiskt och använder andra genetiska metoder hittar man ingen positiv effekt alls av alkohol.
Förr sa man att det var vin som hade de största eventuella hälsoeffekterna, framför allt på hjärta/kärl, med antioxidanter, flavonoider och allehanda nyttiga ämnen. Men i dag anses det vara själva alkoholen som har den eventuella positiva effekten.
Nya studier visar att den som är över 65 inte bör dricka mer än mostvarande ett litet glas vin per dag. Kroppen blir torrare med åren, vi får mindre kroppsvätska, och när vi dricker får alkoholen mindre att spädas ut i. Vi får en högre promille och högre andel giftiga produkter i blodet.

Sven Andreasson, alkholläkare.

Hur vet man om man har den ärftliga risken, ”alkoholistgenen”?
–  Vill man själv ta reda på det ska man titta bakåt i släkten: finns det någon nära anhörig som utvecklat beroende och alkoholism? Då är risken större för dig. Men den slår inte alltid igenom.

Vad är ”lagom” för just mig?
–  Den frågan får vi ofta. Det är svårt att ge ett vetenskapligt trovärdigt svar, eftersom risken är individuell. De flesta kommer aldrig att ta skada av sin alkoholanvändning medan vissa kan bli beroende ganska fort. Ganska många kan utveckla ett beroende trots att de inte dricker över den så kallade riskbruksgränsen (se faktaruta). Och en del människor mår dåligt av att dricka över huvud taget, tål helt enkelt inte alkohol.

Om man har en pappa, morfar, farmor eller bror som blivit alkoholist, ska man då helst avstå helt från att dricka alkohol för säkerhets skull? Eller räcker det med att  försöka dricka kontrollerat?
–  Det finns inget enkelt svar. Barn till föräldrar med alkoholproblem kan ofta dricka mer utan att bli berusade, och får mer sällan ”baksmälla”. De brukar vara stolta över detta, men borde i stället se det som ett varningstecken och kanske tala med en alkoholläkare för att få råd. Likaså om man dricker stora mängder, lite mer än man tänkt sig, inte har styrning över sitt drickande. Då bör man kanske avstå helt från alkohol eller få hjälp av alkoholläkare eller psykolog att övergå till kontrollerat drickande.
Källa: Sven Andreasson, alkoholläkare och forskare, överläkare inom Beroendecentrum Stockholm och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

 

Här kan du se hur många gram ren alkohol olika drycker innehåller:

Innehåll                                                  Gram ren alkohol
En burk lättöl (50 cl)                                                  6
En burk folköl (50 cl)                                               14
En burk starköl (50 cl)                                             22
Ett glas vin (10 cl)                                                       10
En halv flaska vin (37.5 cl)                                      36
En hel flaska vin (75 cl)                                            72
En sexa starksprit                                                      20
En halv flaska starksprit (37.5 cl)                       120
En hel flaska starksprit (75 cl)                             240

 

Riskbruksgränsen – officiella rekommendationer
I Sverige finns egentligen inga officiella rekommendationer för hur mycket alkohol man kan dricka utan risk. Men svenska och internationella forskare anser att man per vecka kan dricka:
• 9 glas vin (10-15 cl) eller
• 9 drinkar med starksprit (3-4 cl) eller
• 9 burkar folköl eller
• 9 flaskor starköl.
Detta förutsatt att man inte redan har ett alkoholproblem, eller en ärftlig risk för alkoholberoende.
Man brukar också tala om hur många ”standardglas” vi kan dricka per vecka. Ett sådant standardglas får innehålla tolv gram ren alkohol. I dagsläget rekommenderas högst nio standardglas per vecka, för både män och kvinnor. För det finns inget stöd för att män ”tål mer” än kvinnor.
Det handlar också om mängden per tillfälle, säger Sven Andreasson.
–  Det är inte så bra om man dricker upp alla nio standardglasen vid ett enda tillfälle i veckan! Gränsen för missbruk ligger vid 3 glas per tillfälle.
Det är bra om man väljer att avstå från alkohol två eller tre dagar per vecka. Främst för att ett regelbundet drickande lättare skapar ett beroende.
Om du tycker det är lättare kan du räkna om din alkoholkonsumtion i gram och då ha som tumregel att 50 g per vecka är en ofarlig konsumtion. Upp till 110 g per vecka innebär inte heller någon större risk för vanebildning eller skador på längre sikt, medan all konsumtion över 250 g per vecka kan få allvarliga konsekvenser.

 

Vad är lagom?

Praktiska råd  för dig som vill dricka kontrollerat

Symtom på att du är beroende av alkohol, eller är på väg att bli beroende
Om du känner igen dig i minst tre av följande punkter kan det vara bra att be en läkare om råd:
* Du känner stark längtan efter alkohol
* Du har svårt att hålla kontrollen – dricker oftare eller mer än du tänkt
* Du tål allt mer alkohol
* Du får fysiska abstinenssymtom
* Du prioriterar att dricka alkohol högre än andra aktiviteter och förpliktelser
* Du fortsätter att dricka alkohol trots att du märker de skadliga effekterna

Om du som läser detta upplever att du har svårt att sluta när du vill, att du ofta ångrar efteråt att du drack de där sista glasen, att du känner ett behov av att dricka alkohol varje dag, pröva först de här råden. Om du ändå inte känner någon förändring i ditt förhållande till alkoholen är det en bra idé skaffa professionell rådgivning.
• Pröva gärna en vit vecka. Känns det okej kan du inleda ditt kontrollerande drickande.
• Om du vill dricka vin till middagen på helgen eller festen, drick ingen annan alkohol förrän till maten. Fördrinken kan vara alkoholfri.
• Att späda ut är en bra idé. Om vinglaset ska räcka länge under den trevliga samvaron med vännerna, blanda med vatten.
•  Smutta. Kräver lite karaktär, men du lär dig! Bestäm dig för att bara ta en fördrink och två glas vin till maten, se till att de räcker länge och njut av den goda smaken.
• Välj kanske inte den godaste drinken du vet. Då är risken att du dricker den för fort. Ta den näst godaste!
• Sluta dricka vid en viss tid. Tänk: ”Jag vill vara i säng klockan X, för att jag ska orka jobba/göra något trevligt i morgon. Då tar jag sista glaset vin ett par timmar innan.”
• Drick vartannat glas vatten.

När vanan börjar bli ett beroende
Det kan smyga sig på dig, beroendet. Följande är symtom på att du är beroende av alkohol, eller är på väg att bli det.
Om du känner igen dig i minst tre av följande punkter kan det vara bra att be en läkare om råd:
* Du tål alltmer alkohol.
* Du känner ett sug efter att dricka dagen efter och mår bättre av det.
* Merbegär. En liten mängd alkohol skapar sug efter mer.
* Kontrollförlust. Du dricker oftare eller mer än du tänkt.
* Lättväckt alkoholbegär.  Du blir sugen när du ser eller tänker på alkohol.
* Förnekelse. Du förnekar ditt beroende inför dig själv och din omgivning och hävdar att du har kontroll.

Tveka inte att tacka nej!
Du kanske känner att du inte vill dricka alkohol alls på just den här festen eller middagen.
• Tyck inte att du besvärar värdfolket!
• Förutsätt inte att de ska tro att du är alkoholist, prata öppet om att du just i dag inte känner för att dricka alkohol. Det är mycket troligt att någon eller flera i sällskapet väljer att följa ditt initiativ!
• På krogen kan du i stället be om en extra god fruktdrink.
• På middagen eller festen frågar du om det finns alkoholfritt vin eller andra alternativ. Mineralvatten med citron är jättegott till maten.

Här kan du söka hjälp
Om du inte vill kontakta din vårdcentral kan du ringa Alkohollinjen 020-84 44 48 och prata med en rådgivare. Det går också att mejla till [email protected] Hemsidan heter www.alkohollinjen.se.
Du kan också gå in på Alkoholhjälpen, www.alkoholhjalpen.se

Av Susanna Hauffman


Foto: Birgitta Rydbeck, privatbild, Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…