Annons
Annons


Sluta peta – hjälpen finns närmare än du tror!

Nästan alla bär på det. Fast vi märker det bara när det normalt vilande munherpesviruset blossar upp och orsakar jobbiga munsår. Men första hjälpen är inte långt borta...


Herpes

Herpes är både plågsamt och smittsamt, men nu finns det bra läkemedel som kan lindra.

Nej, munsår är verkligen inget man är glad över att upptäcka när man ser sig i spegeln. Ont gör det och hemskt ser det ut.

Först stickningar
Om munsåret för det mesta dyker upp på samma ställe på läpparna eller runt munnen är boven i dramat oftast herpesvirus. Då är det också vanligt att först känna stickningar eller klåda någon dag innan man får små knottror som sedan övergår i små blåsor på läpparna. De spricker efter några dagar och kan då bli ömmande sår som ofta bildar sårskorpor.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Varar en vecka
Efter ungefär en vecka brukar allt vara läkt igen. Det vill säga om man inte får bakterier i såren. Därför är det viktigt att inte peta på blåsorna och skorporna. En annan anledning att hålla fingrarna i styr är att man lätt överför smittan till andra delar av kroppen eller till andra människor.

Pussas inte
Undvik också pussar från de första stickningarna fram tills en sårskorpa bildats. Man är mest smittsam första dygnet. När det bildats en sårskorpa brukar smittsamheten vara låg.

7 av 10 har det
Ungefär 70 procent av alla svenskar bär på munherpesviruset. Och ofta blir man smittad redan som barn. När man en gång smittats av herpes finns viruset kvar i kroppen och gömmer sig i nervcellerna. Hos de flesta förblir det vilande och ger inga symtom. Men hos en av fyra blossar det upp då och då. Inte sällan när immunförsvaret är nedsatt till exempel i samband med förkylning, stress, menstruation, trötthet eller för mycket solbadande. Eller vid helt olämpliga tillfällen som när man ska på stor fest, ett viktigt möte eller på en dejt!

Söka läkare?
En del människor kan drabbas så ofta som varje månad av munsår. Har man det mycket besvärligt med ständigt återkommande stora sår som gör väldigt ont bör man söka läkare för eventuell tablettbehandling. Annars finns det en hel del olika bra receptfria preparat man kan pröva. Medicinen har bättre effekt ju tidigare behandlingen påbörjas. Det finns inget som kan ta bort viruset ur kroppen och bota för alltid. Prata med ditt apotek.

Receptfri hjälp:

Krämer – Anti, Zoviduo, Vectavir, Zovirax. Minskar besvären marginellt, munsåren går över lite snabbare.

Plåster – Compeed, diskret och effektivt som minskar läkningstiden. Herpatch, effektivt och självupplösande.

Receptbelagada läkemedel – Valtrex, receptbelagd tablett som förebygger. Bevisat bäst. Tas snabbt upp i kroppen och förebygger effektivt. Zovirax, Geavir, eller Aciclovir, receptbelagda tabletter som förebygger. Billigare än Valtrex men man måste ta fler tabletter. Famvir, receptbelagd tablett. Jämförbar med Valtrex.

Naturläkemedel – NOQ. Tänk på att naturläkemedel inte behöver ha en påvisad effekt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…