Annons
Annons


KOL ökar bland kvinnor!


De senaste tio åren har dödligheten i KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) ökat med 50 procent bland kvinnor medan ökningen under samma period bara var 2 procent bland män.

Den markanta ökningen bland kvinnor tros vara en följd av den utbredda rökningen under 60-och 70-talen.

Annons

Efter flera års nedgång har man nu sett att antal rökare ökar igen, framförallt bland yngre tjejer. Och har man en gång börjat kan det vara svårt att sluta. I synnerhet utan hjälp. 

Här kommer några tips som underlättar för dig som vill sluta röka:

Sluta i grupp
Det är tufft att helt på egen hand klara av att sluta röka. För många är det som att gå igenom ett sorgeår. Ett bra sätt att orka hålla ut är att sluta i grupp. Gruppens deltagare stödjer varandra, både i med- och motgångar. Sluta röka tillsammans med en väninna, arbetskamrater eller anmäl dig till en grupp. Enklast är att kontakta distriktsläkarmottagningen eller apoteket.

Bli motiverad
Förr sa man att det var ”vanan” att hålla en cigarett i handen som gjorde det svårt att sluta. I dag anses det att motivationen är det viktigaste. Rökavvänjarna på vårdcentralerna har utbildats i samtalsmetodik för att kunna leda motiverande samtal med den som vill sluta röka. Likaså personalen på sluta-röka-linjen.

Terapi
Kognitiv beteendeterapi, KBT, har visat sig vara otroligt effektivt vid rökavvänjning. Det handlar också här om motivation, då med en terapeuts hjälp. Det finns terapeuter som är anslutna till Försäkringskassan. Hypnos är ett annat alternativ som också ger bra resultat.

Nikotinersättning
Vid ett mycket starkt nikotinberoende finns nikotinpreparat i form av tabletter, tuggummi, plåster, inhalator och nässprej. Men många experter anser att man bör använda nikotintugggummi max tre månader. Om man fortfarande efter ett år använder nikotintuggummi är det svårt att bryta beroendet.

Sluta stressa
Det är när vi kvinnor känner tillvaron kravfylld och övermäktig som vi ”unnar” oss en cigarett.


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…