Annons
Annons


Sluta smuggla olagliga souvenirer

Antalet svenska turister som uppger att de köpt med sig souvenirer från hotade djur på semesterresan ökar. Och tjuvjägarna tjänar grova pengar de utrotningshotade djurens död.


utrotningshotade djur

Alltfler svenskar smugglar med sig souvenirer från utrotningshotade djur och det kan bli dyrt. Foto WWF

År 2014 uppgav 26 procent att de köpt med sig souvenirer av delar från hotade vilda djur, 2015 har det ökat till 33 procent, enligt en undersökning från Världsnaturfonden WWF.

– Den svenska marknaden speglar att tjuvjakten på bland annat elefant, tiger och noshörning har ökat dramatiskt under de senaste åren. Svenska turister måste ta sitt ansvar och inte köpa souvenirer från hotade vilda djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Den illegala handeln med hotade arter omsätter i dag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. Varje kvart dödas en elefant för sina betar, var sjätte timme dödas en noshörning för sitt horn och varje vecka dödas två tigrar.

Undersökningen visar vidare att 33 procent uppger att de har sett elfenben till salu på semesterresan. 12 procent skulle tycka det var kul att testa att äta på en bush-meat-restaurant. 7 procent kan tänka sig att smaka tigerkött eller tigervin, 6 procent kan tänka sig att smaka elefantkött och 4 procent kan tänka sig att smaka en produkt av noshörningshorn. 10 procent kan tänka sig att köpa med sig souvenirer av elfenben, tigerdelar eller noshörningshorn (7 procent 2014) från en semesterresa.

Läs mer om olagliga souvenirer. Klicka här!

Undersökningen visar också att över en fjärdedel vill ha skärpta straff för smuggling av souvenirer från hotade arter.

– Det är tragiskt att svenska turister köper elfenbensprodukter och medverkar till att elefanternas överlevnad är hotad. Om den illegala tjuvjakten på elefanter, noshörningar och tigrar fortsätter, är de snart helt borta från stora områden, säger Allan Carlsson, Afrikaexpert på Världsnaturfonden WWF.

Det svenskarna olagligt lägger i väskorna är bland annat fläckiga kattskinn, tigerskinn, produkter av noshörningshorn, elfenben, torkade sjöhästar, produkter av havssköldpaddor och uppstoppade alligatorer, rovfåglar, ugglor eller papegojor. Smuggling av en olaglig souvenir som beslagtas kan ge böter eller i grova fall fängelse.

Råd till turister

Läs mer i WWF:s folder ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv”.


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…