Annons
Annons


Smalare liv med fettsnåla munkar


fettsnala munkar

 

Varje år sätter vi européer i oss runt 20 000 ton smaskiga men fettdrypande munkar. En ny bakteknik, framtagen av forskare från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och ett amerikanskt företag, minskar fettmängden med 40 procent.

Annons

Munkar friteras traditionellt för att få fram den goda, krispiga ytan samtidigt som inkråmet blir mjukt och saftigt. Nackdelen är att fettinnehållet är högt, berättar Lilia Ahrné, expert på livsmedelsteknik vid SP:s enhet Food and Bioscience i Göteborg.

Gilla Allas.se på Facebook

– Friteringen gör att andelen onyttiga mättade fettsyror i munkarna blir onödigt hög. Det är inte bra. 10 till 30 procent av den europeiska befolkningen är överviktig, säger hon.

Läs också: Recept på munkar med vaniljfyllning – steg för steg!

Imiterar friteringsprocessen

Hemligheten med den nya tekniken, som bygger på infraröd värmning (IR) i ugn, är att den imiterar friteringsprocessen och helt enkelt får munkarna att smaka lika bra, trots att de är betydligt fettsnålare. Skorpa, färg, textur, volym och smulstorlek är kvalitetsfaktorer som är viktiga för konsumenterna och som nu kan hållas på en liknande nivå som munkar som är friterade på sedvanligt vis.

Genom att använda solrosolja, som tillsätts under bakprocessen, istället för palmolja får man samtidigt en hälsosammare produkt. Palmolja är dessutom ett fett som många ifrågasätter eftersom det kopplas samman med regnskogsskövling i främst Sydostasien.

– Ett litet bidrag till folkhälsan blir det också. Om alla munkar som säljs i Europa skulle bakas med den här tekniken, så innebär det 3 200 ton mindre fett, konstaterar Lilia Ahrné.


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…