Annons
Annons


Smarta tips och fakta om kaffe!

Kaffe kan funka mot sömnlöshet och kaffesumpen funkar till mycket - släng inte den! Här får du intressanta fakta och tips kring kaffe.


kaffe

 Kaffet i Sverige

1685 kom kaffet till Sverige via Göteborgs hamn. Under senare delen av 1800-talet sågs kaffet som ett substitut till vodkan och många menade att man inte skulle dricka den svarta drycken. I genomsnitt dricker varje svensk kaffedrickare tre koppar om dagen. En stor skillnad mellan Sverige och andra länder är vårt fika som vi är ensamma om. Kaffets dag firas den 29 september varje år.

Annons

Läs också: Släng inte sumpen – det här kan du använda den till!

Kaffeälskande länder i världen

Italien är ett välkänt kaffeland med sin caffè macchiato (1 del espresso som är toppad med några skedar skummad mjölk) och cappuccino (1 del espresso och 1 del skummad mjölk). I landet finns 100 000 kaffebarer på 60 miljoner människor.
USA är också ett stort kaffeland där över 103 miljoner amerikaner dagligen dricker kaffe. Seattle är landets kafétätaste stad, här finns 10 gånger fler kaféer än i resten av landet.
Tyskarna är också ett kaffeälskande folk, och landet importerar näst mest kaffe i världen. Två krämiga kaffedrycker som serveras här är pharisäer och eiskaffee.

Läs också: Så här gör du hela frukosten i kaffekokaren!

Vietnam är den näst största kaffeproducenten i världen, efter Brasilien. Två lokala kaffedrycker i Vietnam är cà phê sữa đá och cà phê trững.
Colombia är en annan stor kaffeproducent och Eje Cafetero, eller ”Kaffetriangeln”, är området där den största delen av landets kaffe kommer ifrån. Landet har en egen espresso-liknande dryck, Tinto.
Senegal har en egen kaffedryck, café Touba. Drycken har fått sitt namn från den senegaliska staden Touba som anses vara helig. Ursprunget för kaffet tros vara att det användes som medicin för att hjälpa människor att få sina böner hörda.

Läs också: Kaffe kan funka mot sömnlöshet!

Köp en nespressomaskin förmånligt genom oss >

nespressomaskin

LÄS OCKSÅ


(232)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…