Annons
Annons


Smarta tips om semestermage!


Dålig hygien kan förstöra semestern. Sajten semestermage.se tipsar om hur man kan klara sig undan.

Ungefär var tredje svensk resenär insjuknar i en diarrésjukdom under resan i Asien, Afrika och Mellan- och Sydamerika. Mat och dryck är de vanligaste orsakerna.

– Sjukdomar som sprids med mat och vatten är det som oftast förstör semestern, säger Christer Monthan, verksamhetschef på CityAkuten Vaccination & Resemedicin.

Annons

Information om semestersjukdomar
I dagarna lanseras sajten Semestermage.se. På sajten finns övergripande information om semestersjukdomar, diarré på resan och vaccinationer. Vanlig turistmage går det inte att vaccinera sig mot. Däremot finns idag skyddande vaccin mot kolera, hepatit A och tyfoidfeber.

Tips om skydd
På sajten ges flera konkreta tips om hur man bäst skyddar sig under resan. Målet är dels att öka kunskapen om sjukdomar som sprids via mat och dryck på semestern, dels ge resenärer konkreta tips och förslag för hur sjukdomar förebyggs.

– Även om det inte finns någon garanti för att inte smittas av mat och dryck under resan, kan man med relativt enkla medel skydda sig och minska risken att insjukna, säger doktor Per-Arne Parment, specialist i infektionssjukdomar.

Olika vaccin
Vilka vaccin som behövs skiljer sig åt både beroende på bland annat resans destination och individuella förutsättningar så som hälsa, ålder och tidigare sjukdomar.

– Det är att rekommendera att man inför varje resa tar kontakt med en vaccinationsmottagning för en individuell bedömning om vilka vacciner som behövs.

Bästa tipsen för att undvika turistdiarré:

 • Undvik bufféer där mat stått framme länge
 • Drick bara buteljerat vatten
 • Var noga med den personliga hygienen
 • Skala grönsaker och frukt

Fakta magsjukdomar

 • Diarrésjukdom är den vanligaste orsaken till en förstörd semester.
 • Riskzoner är Asien, Afrika, Mellan- och Sydamerika.
 • Ungefär var tredje korttidsresenär till dessa områden drabbas av diarré, oftast under första veckan.
 • Vissa av sjukdomarna innebär ”bara” en förstörd semester, medan andra är mer allvarliga eller till och med livshotande.

Vaccin finns mot några av de sjukdomar som sprids via mat och vatten så som kolera, hepatit A och tyfoidfeber.

Rykande het mat och buteljerat vatten utan is, är bra tips för en säkrare resa. Genom att vaccinera dig och ha en god handhygien så har du kommit en bra bit på vägen mot ett säkert äventyr. Ta kontakt med din vaccinationsmottagning inför varje ny resa.

Från semester till kaos
Kolera kan smitta via vatten, mat och dålig handhygien. Den som är smittad vet inte alltid om det – utan kan istället vara passiv bärare av sjukdomen och smitta andra.

Fakta kolera

 • Många symtomfria bärare kan sprida smittan vidare – utan att själva veta om det. Du som besöker en restaurang kan exempelvis bli smittad av en anställd som inte vet om att denne bär på smittan.
 • 90 procent har milda eller moderata symtom.
 • 10 procent insjuknar akut och kan förlora upp till 20 liter vatten på ett dygn – med svår uttorkning som följd.
 • Behandling är vätske- och salttillförsel.
 • Det är kort inkubationstid för kolera, allt från 2 timmar till fem dagar.

Smittvägar
Sjukdomar som sprids med mat och vatten är oftast orsakade av bakterier men kan också bero på virus och parasiter. Kolera- och tyfoidbakterier och hepatit A-viruset utsöndras via avföring. På så vis sker smittspridningen via mat, vatten och dålig handhygien.

Källa: semestermage.se

Bakom Semestermage.se står läkemedelsföretaget Crucell Sweden AB, landets ledande vaccinationsdistributör.

 


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…