Annons
Annons


Smördegspaj med ost


Paj gjord på smördeg med gorgonzolafyllning

Härligt frasig paj med krämig gorgonzolafyllning.

ca 4 port
Tid: ca 1 tim

1 rulle kyld smördeg (250 g)
1 stor purjolök, fint strimlad
smör till stekning
2 msk hackad persilja
ca 2 1/2 dl gräddmjölk, 50/50
salt, peppar
2 ägg
ca 100 g gorgonzola
ägg till pensling

Annons

Sallad:
1 påse blandsallad
1–2 päron
150 g lätt förvällda haricots verts
valfri dressing eller olivolja och röd balsamvinäger
ca 50 g grovt hackade, rostade hasselnötter

1. Rulla ut degen och lägg i en avlång pajform med löstagbar botten (36×12 cm). Nagga och ställ kallt under tiden du gör fyllningen. Spara överstående deg till remsor.
2. Fräs löken mjuk i smör, tillsätt persiljan och blanda i 1/2–3/4 dl gräddmjölk, puttra samman i ett par min. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något.
3. Fördela fyllningen på pajdegen, smula över gorgonzola. Vispa samman resterande gräddmjölk med ägg, krydda med salt och peppar och häll över. Skär remsor av överstående pajdeg och lägg över pajen i ett rutmönster. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda genast i 200° ca 35–40 min eller tills den fått fin färg och stelnat.
4. Blanda sallad med urkärnade tunna klyftor av päron och haricots verts. Ringla över olivolja och röd balsamvinäger. Strö över hasselnötshacket.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell


(9)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…