Annons


Smugglade babyapan Puspa äntligen räddad!

Den lilla orangutangungen Puspa togs till fånga för att säljas på den illegala marknaden. Men tack vare uppmärksamma resenärer på en flygplats kunde hennes liv räddas. I förra veckan kom hon äntligen hem igen.


Apa i korg.

Lilla Pusba är äntligen i säkra händer. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Den lilla orangutangungen Puspa upptäcktes tillsammans med en annan, något äldre orangutangunge på Kuwaits flygplats tidigare i år. Båda ungarna tillhör en utrotningshotad art och hade stulits för att säljas på den illegala djurmarknaden.

Annons

Den äldre ungen kunde återvända till Indonesien redan under hösten, men lilla Puspa var fortfarande för liten för att klara flygtransporten.

Äntligen hemma

Så äntligen, nu i slutet av november, fick Puspa flyga tillbaka till Indonesien där hon hör hemma. Med sig på resan hade hon en veterinär från Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation. Veterinären såg till så att Puspa mådde bra under hela flygresan hem.

– För en utrotningshotad art är varje individ viktig. Därför är vi väldigt glada att vi kunnat rädda denna lilla orangutang från ett olyckligt liv i fångenskap, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Nu har Puspa återförenats med sina vänner. Tillsammans med en tredje smugglad orangutangunge befinner hon sig för tillfället i karantän, för att hälsoundersökas. Därefter ska alla tre orangutangungar placeras ut på lokala rehabiliteringscenter, innan de återvänder till regnskogen.

FAKTA: Utrotningshotade orangutanger

  • Orangutangen är en av människans närmaste släktingar. I dag bedöms beståndet på Borneo vara färre än 50 000 individer. Tjuvjakt är en av anledningarna, men skogsskövlingen och de ökade skogsbränderna är också stora hot.
  • Save the Orangutan stödjer arbetet på Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Där får orangutangerna lära sig allt de behöver för att klara ett liv i frihet. Om träningen går bra kan de förhoppningsvis återvända till regnskogen efter cirka 7 år.
  • Eftersom orangutangen är utrotningshotad är all olicensierad internationell handel olaglig. Enligt internationella regler ska alla illegalt smugglade orangutanger återföras till sitt hemland.

Läs också: Räddad hund väljer sin första leksak


(20)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…