Annons


Läcker och snabbfixad kärleksmeny

Skapa mys med din älskade över en underbar middag. Den här menyn fixar du enkelt och snabbt – till Alla hjärtans dag eller annat kärleksfullt tillfälle.


Något för Alla hjärtans dag och andra hjärtliga tillfällen. Inled med en god grön soppa, fortsätt med fina färsbiffar och avsluta med läcker dessert: sorbet och rostad sockerkaka.

Förrätt: Ärtgrön soppa

4 port
15 min

1 gul lök
smör till stekning
salt, vitpeppar
7 dl grönsaksbuljong
500 g gröna ärter
250 g mascarponeost

Garnering:
krasse, pepparrotsvisp

1. Skala och hacka löken fint. Fräs mjuk i smör, salta och peppra. Tillsätt buljong och koka ihop några minuter.

Annons

2. Tillsätt de gröna ärterna. Koka upp, sjud ev en minut. Mixa soppan slät med stavmixer i grytan. Tillsätt mascarponeosten i klickar, smaka ev av med mer kryddor.

3. Serveras i varma skålar. Tillsätt en klick pepparrotsvisp och strö över krasse!

 

Huvudrätt: Vilda biffar

4 port
35 min

1 kg blandad småpotatis, rotfrukter, lök (här ca 3/4 påse små delipotatis, 
2 morötter, 2 palsternackor, 1 rödlök)
ca 600 g färs från 
rådjur, vildsvin el kalv
ca 1 1/2 tsk salt
ca 1 1/2 krm nymald vitpeppar
2 äggulor
1–1 1/2 dl vispgrädde
olja och smör till stekning

Garnering:
1 knippe persilja

Till servering:
sallad
2 dl valfri smaksatt 
crème fraiche
lingon

1. Dela potatisen. Skala morötter och palsternacka, dela i mindre jämna bitar. Skär 
löken i tunna klyftor.

2. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt, ringla över olja och blanda. Se till att det ligger i ett lager. Strö över flingsalt och peppar. Sätt i ugn på 225°, stek i ca 25 min.

3. Gör biffarna under tiden. Alla råvaror ska vara kylskåpskalla. Blanda färsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre. Peppra. Arbeta in en äggula i taget och även grädden lite i taget. Arbeta lätt ihop till en smidig färs, som håller samman.

4. Forma färsen till biffar med vattensköljda händer. Lägg på skärbräda. Stek på medelvärme, 2–3 min per sida eller tills de är precis genomstekta. Strö över hackad persilja. Servera sallad, crème fraiche och lingon till.

En hjärtlig och god avslutning på kärleksmiddagen: sockerkaka med sorbet.

Dessert: Hallonsorbet med rostad sockerkaka

4 port
10 min

8 skivor sockerkaka
ca 1 tsk stött kardemumma
4 kulor hallonsorbet

Garnering:
100 g hallon
citronmeliss el mynta

1. Tag med mått ut hjärtan ur sockerkaksskivorna. Rosta i torr stekpanna, strö över kardemumma under tiden. Låt svalna på galler.

2. Vid servering läggs två hjärtan på varje fat, och en kula hallonsorbet. Garnera med hallon och kryddgrönt. Servera genast.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson


Prova också: Valentinhjärtan


(17)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…