Annons


Snabbt eller sakta? Så gör du bästa juicen!

Ett glas fullt till brädden av klorofyll, vitaminer och skön daglig hälsoboost. Färsk juice är ett fiffigt sätt att få i sig de där dagliga fem sköna och gröna som man bör. Och ett bra sätt att få i barnen mer grönsaker.


Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

 

Att pressa sin egen juice hemma i köket, av frukt, grönsaker, mandel och nötter, är inne. Särskilt trenden med slowjuicing, att långsamt kallpressa juice, är hett och hängivna slowjuicers menar att detta är det mest hälsosamma sättet att göra egen juice på.
Så vilken juiceapparat ska du välja: råsafcentrifug, slowjuicer eller vanlig blender? Och vad är det för skillnad på de olika juicerna? Vi reder ut saftiga fakta.

Annons

Råsaftcentrifug

Juicen görs snabbt genom att en snurrande skiva skär frukt och grönsaker i småbitar som sedan centrifugeras i en sil där fruktköttet separeras från själva saften. För att saften ska kunna pressas ur frukten och grönsakerna används ett högt lufttryck och värme uppstår. När saften kommer i kontakt med värme och syre så försvinner en del näringsämnen, menar en del.
Slutresultatet blir en klar juice. Nackdelen med en centrifug är att mycket av själva råvaran går till spillo. Apparaten brukar dessutom låta ganska mycket och vara lite krånglig att göra ren.

Läs mer om centrifugen här.

 

Slowjuicer

Här går det saaaktaaa, som apparatens namn antyder. Råvarorna, även svårpressat som nötter, mosas långsamt under högt tryck så att juicen pressas ut, bokstavligt talat: till sista droppen. Att göra ett glas äppeljuice tar tio minuter. Men det blir mer juice per frukt.
Juicen blir ganska klar men ändå lite grumlig då den innehåller mer fibrer än saften gjord i råsaftcentrifugen. Man kan slänga ner hela oskalade frukter i slowjuicern och den sorterar själv bort kärnhus och skal. Rengöringen kan vara lite knixig men eftersom slowjuicern använder sig av en skonsam process oxideras råvarorna ytterst lite, vilket gör att man kan göra mer juice varje gång man juicar och förvara i lufttäta flaskor i kylen i upp till två–tre dagar utan att näringsämnen går förlorade. Förespråkare menar att denna metod är det närmaste man kan komma att äta en rå frukt eller grönsak.

Läs mer här.

Blender

Skär och mixar frukt, grönsaker, nötter och frön. Hela frukten mixas, ljudnivån är hög, slutresultatet blir inte klar juice utan smoothies med fibrerna kvar. Hårda grönsaker och rotfrukter som morot och rödbeta är svåra för blendern att klara. Rengöringen brukar vara lätt.

Läs mer om blendern här.

Juiceforskning!
Lantbruksuniversitetet i Wien (The University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU) har jämfört olika juice-metoder och funnit att de är likvärdiga vad gäller näringsinnehåll och vitaminer.

Läs också: Trött och hängig? 2 läckra juice-recept som piggar upp!

Källor: buffe.se, konsumentmagasinet.se, radochron.se, tasteline.com philips.se, which.co.uk
Foto: IBL/Shutterstock och pressbilder


(7)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…