Annons
Annons


Snart finns kanske inga elefanter kvar

Illegal handel med vilda djur och växter är lika lönsamt som smuggling av narkotika, vapen och människor. Och många tror att tjuvjakt på elefanter i Afrika finansierar terrorism. Ändå köper allt fler svenskar souvenirer från utrotningshotade djur på sin utlandssemester!


Elephants in Zimbabwe, Africa

Djurhandel

Elfenben är lika lönsamt som knark och prostitution

AV JAN KÄLLMAN FOTO: JAN KÄLLMAN, FOTOLIA

Familjen Norlander strosar längs gatan Prachan Road i Thailands huvudstad Bangkok. De trånga trottoarerna ligger bara tio minuter från välbesökta turistmålet Grand Palace, det enorma och guldskimrande kungliga palatset precis vid floden Chao Phraya.
Men på Prachan Road är det andra saker som lockar: gatan är känd för sin marknadshandel med amuletter. Och för sin försäljning av elfenben. Prydnadsföremål, smycken, konstverk och delar av betar från främst tjuvskjutna afrikanska elefanter säljs helt öppet.
– Man tror först inte att det är sant. Det är en ganska otäck handel som bara rullar på. Aningslösheten är stor både bland försäljare och turister, säger Jan Norlander.

Mycket är fejk

Tillsammans med sin fru Sukontip och sonen Leonardo går de runt för att titta på föremålen som säljs. Det blir omedelbart prisförslag, prutning och diskussion om kvaliteten. Försäljarna är oftast kvinnor, de har stora leenden och förklarar gärna hur man ser skillnad på riktiga elfenben och fejk, exempelvis i plast.
– En hel del av de elfenben som säljs här är gjorda av andra djur. Exempelvis tar man ben från gris och fixar till så att det liknar elfenben. Det har jag i alla fall lärt mig. Men det är svårt att se skillnad och veta vad som är vad, säger Jan Norlander.

Annons
Försäljaren förklarar för Jan Norlander och hans fru Sukontip skillnaden mellan äkta och falskt elfenben.

Försäljaren förklarar för Jan Norlander och hans fru Sukontip skillnaden mellan äkta och falskt elfenben.

Noi, som sålt elfenben och konstverk här på gatan under många år, tar helt enkelt ett ben och drämmer i bordet. Det blir en dov och tung smäll. Sedan hämtar hon ett fejkat ben och gör samma sak. Man hör omedelbart skillnaden: benet nästan studsar tillbaka, smällen är ihålig och gäll.
– Jag köper mina produkter av elfenben från en fabrik utanför stan. Där handlar jag också råa delar av betar. Men det blir bara dyrare och dyrare att köpa. Jag vet inte så mycket om hur fabriken får tag på elfenben. Jag vill bara ha saker att sälja. Dessutom är det ju inte förbjudet i Thailand, menar Noi.
Chris R Shepherd är regional chef för TRAFFIC i Sydostasien. Det är ett globalt nätverk av olika organisationer som övervakar den illegala affärsverksamheten med vilda djur och växter. Han säger:
– Handel med elfenben från elefanter ur den nationella stammen är tillåten enligt thailändsk lag. Men försäljningen är så omfattande att enbart thailändska elefanter inte skulle räcka till på långa vägar. Därför smugglas mängder med elfenben in i Thailand från Afrika. Ingen kan sedan säga var benen egentligen kommer ifrån. Produkter av elfenben erbjuds på marknader utan att polisen ingriper.

Tjänar miljarder

Den haltande lagstiftningen, bristen på tillslag och kontroller liksom den omfattande korruptionen har gjort Bangkok till världens centrum för handel med elfenben från tjuvskjutna elefanter i Afrika. Betarna lastas om på stadens flygplatser och hamnar för att sedan fraktas till alla småindustrier runt stan. Där förädlas elfenbenen och blir till olika produkter som buddastatyer, smycken, amuletter, knivar och allt möjligt krimskrams.
Thailand har fått stenhård kritik från omvärlden för att landet inte tar itu med den olagliga handeln med elfenben. Bland annat har organisationen CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) hotat med handelssanktioner mot Thailand om inte landet godkänner och genomför en aktionsplan för att stoppa smuggling och försäljning av elfenben.
CITES hot gäller andra produkter som finns på organisationens övervakningslista och som är viktiga för Thailand, bland annat orkidéer och krokodilskinn. Om den handeln stoppades skulle det innebära en förlust motsvarande 2,5 miljarder kronor.
Tjuvjakten på elefanter i Afrika är för närvarande ”utom all kontroll” enligt aktionsgrupperna Save the Elephants och The Aspinall Foundation. Över 100 000 elefanter dödades enbart under åren 2010 till 2012 – och siffran bara stiger.
Orsaken är främst den enorma efterfrågan på elfenben i Kina. Bangkok är en transitpunkt där elfenben tvättas ungefär som svarta pengar: in kommer elfenben från tjuvskjutna elefanter i Afrika, ut kommer produkter som anges vara gjorda av thailändska elefanter. En stor del obehandlat elfenben säljs också vidare.
Priset på elfenben i Kina har rusat i höjden under senare år: 2010 betalade hantverkare och fabriker motsvarande 6 000 kronor per kilo för betar av bra kvalitet. I januari 2014 var den siffran 17 000 kronor för ett kilo.

En investering

Att äga elfenben i Kina ger status. Det är ett tecken på lyx. Att vara ägare av elfenben visar också på makt: genom att kunna köpa den illegala produkten via sina kontakter betyder att man har en position, är någon i samhället. Ofta ser rika kineser detta som en investering.
– Om elefanterna utrotas så skulle givetvis den här investeringen cyniskt nog öka betydligt i värde, säger Chris R Shepherd.
Just närheten till Kina anges ofta som motorn bakom all handel med djur och växter i Sydostasien: den traditionella kinesiska medicinen har ett enormt behov av råvaror. Många djur anses ha mer eller mindre magiska egenskaper, inte minst vad gäller tillverkning av potensmedel. Noshörningshorn, ormblod, björngalla, sköldpaddor och vissa ödlor är eftertraktade.
– Det finns flera förklaringar till den omfattande handeln med djur i Sydostasien. Förutom efterfrågan i Kina så är mångfalden i djurlivet mycket stor här. Exotiska arter säljs som husdjur. Fåglar är populära i USA. Många ormar smugglas till Europa. Andra djur blir mat. Många blir medicin. Förutsättningarna för illegal handel är också bra i Sydostasien med svag lagstiftning och korruption. Den här typen av brott betraktas knappt som brott. De har låg prioritet. Det är mer eller mindre riskfritt att smuggla utrotningshotade djur här, menar Chris R Shepherd.
Att syssla med illegal handel med djur och växter (trafficking in wildlife) är i dag lika lönsamt som att smuggla och sälja narkotika, vapen eller människor. Den stora skillnaden är att riskerna med djur och växter är betydligt lägre. Och straffen är försumbara.
– Det är givetvis organiserad brottslighet bakom all trafficking. Utan att ha konkret bevis kan jag mycket väl tänka mig att vissa ligor exempelvis slutat handla med människor för sexuella ändamål och i stället nu sysslar med utrotningshotade djur, säger Chris R Shepherd.

Agerar mot tjuvjakt

Han får stöd av Mats Forslund, som är expert på handel med hotade arter på svenska WWF:
– Den snabba ökning av tjuvjakt, smuggling och försäljning som vi ser nu beror utan tvekan på att den organiserade brottsligheten tagit över. Det är internationella brottssyndikat som hyr tjuvskyttar lokalt, ordnar transporter till hamnar och flygplatser, smugglar betarna till exempelvis Thailand och vidare till Kina. De brottsliga gängen har kontakter överallt och vet hur det går till att effektivisera den här typen av illegal verksamhet.

Tjuvskyttarna tar betarna och lämnar djuret att ruttna.

Tjuvskyttarna tar betarna och lämnar djuret att ruttna.

Tjuvjakten på elefanter har också blivit en internationell säkerhetspolitisk fråga: både president Barack Obama i USA och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har pekat ut just försäljning av elfenben som en viktig intäktskälla för vissa terrorgrupper, bland dem ökända Boko Haram i Nigeria.
– USA vill strypa tillgången på pengar för terrorister. Det är deras mål. FN är mer oroat för säkerhetsläget i Afrika. Terrorgrupper går in i andra länder och tjuvjagar. De blir sedan kvar i sina baser på främmande mark. Den säkerhetspolitiska stabiliteten rubbas och det kan skapa nya konflikter mellan afrikanska stater, menar Mats Forslund.
Samtidigt innebär den här nya situationen att framtiden ser ljusare ut för elefanterna: när mäktiga krafter som USA och FN engagerar sig skapar det ett hårt tryck mot de afrikanska staterna som måste agera mot tjuvjakten. Likaså har Interpol börjat lägga mycket kraft på att avslöja ligorna bakom handeln med elfenben.
Problemet med terrorgrupperna är att de stannar kvar i grannländerna och försöker hitta nya intäktskällor när väl elefanterna är avskjutna. Det kan vara att jaga andra djur, avverka skog och leta mineraler, säger Mats Forslund.

Viktig för turismen

Varför är elefanten så viktig för Afrika?
– Det är ju inte så att den bara knallar omkring. Den har en given funktion i det ekologiska systemet. Bland annat är elefanten viktig för många andra arter genom att den äter mycket och sedan sprider frön från olika växter över stora områden genom sin dynga. Dessa växter blir föda åt andra djurarter. Under senare år har också elefanten blivit alltmer betydelsefull för turismen i Afrika. Alla de som besöker parker, skyddade områden, skulle inte göra det om elefanterna saknades, menar Mats Forslund.
Vilka fler djur är utrotningshotade i Afrika?
– Situationen för noshörningen är jätteallvarlig. Spetsnoshörningen är akut hotad, det finns bara 5000 kvar. Trubbnoshörningen är nära hotad. Tjuvjakten har ökat kraftigt de senaste åren. Tidigare såldes de flesta horn till Kina för att bli potensmedel. I dag är Vietnam den största importören där man tillverkar något slags magiskt pulver av hornen. Det uppges bland annat kunna bota cancer och göra människor både smarta och framgångsrika. Det är en mytbildning som WWF nu bemöter med en informationskampanj i Vietnam.
Myrkottar är på väg att utrotas i Asien?
– Ja, människor äter köttet som en delikatess. Fjällen anses ha goda egenskaper och används för medicinskt bruk. Nu har tjuvjakten på myrkottar ökat dramatiskt i Afrika också. Snart är situationen likadan som i Asien, säger Mats Forslund.

Är inte förvånad

Efter ett par timmars promenad på marknaden, både på trottoaren och inne i själva basarkvarteret, har familjen Norlander fått nog. De köper kallt vatten och sätter sig i skuggan. Sonen Leonardo är trött och svettig men samtidigt fascinerad av två falska elfenben som han vägrar släppa.
– Vi hade väl egentligen ingen aning om att det handlas så mycket med delar av djur här. Vi har bland annat sett tänder och tassar från tiger. Och elfenben i mängder. Man upphör aldrig att förvånas. Varför vill människor köpa prylar som är gjorda av utrotningshotade djur? undrar Jan Norlander.

Svenskar köper souvenirer gjorda av utrotningshotade djur

Har du en souvenir gjord av ett utrotningshotat djur hemma? Det är inte osannolikt.

En av fyra har det.

På marknaden i Bangkok säljs elfenben helt öppet.

På marknaden i Bangkok säljs elfenben helt öppet.

I november 2014 publicerade WWF (Världsnaturfonden) i Sverige en undersökning med titeln ”Smugglar svenska turister elfenben?” Svaret på frågan blev: Ja, det gör de. Och inte bara det. Drygt var fjärde turist, 28 procent, som varit på en resa utomlands säger att de tagit med sig en produkt hem som är tillverkad av vilda djur.
Rapportens kanske mest illvarslande siffra är att tre procent av de svenska turisterna kan tänka sig att köpa elfenben – även om de skulle komma från tjuvskjutna afrikanska elefanter. I Thailand är exempelvis de flesta elfenbensprodukter tillverkade av insmugglade elefantbetar från Afrika.

Böter eller fängelse

Svenska turister i Thailand har förstås sett elfenben på de stora marknaderna: bland annat finns det många småaffärer som säljer smycken och konstverk på den välkända helgmarknaden Chatuchak i Bangkok.
Drygt fyra procent av svenskarna har också köpt med sig souvenirer hem, gjorda av elfenben, tigerskinn eller noshörningsprodukter. De kan dessutom vara olagliga att föra in i Sverige. Straffet är böter eller i grövre fall fängelse.
– Tjuvjakten på våra flaggskeppsarter har ökat dramatiskt. Alla måste ta sitt ansvar och inte köpa elfenben eller souvenirer från hotade djur. I Sverige har vi ofta en självbild att vi är miljömedvetna och en god kraft i världen. Nu är det hög tid att vi lever upp till det, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare hos svenska WWF.
Undersökningen genomfördes bland 1 004 personer som rest till Afrika, Kina, Malaysia, Thailand eller Vietnam under de senaste fem åren. Av dem hade 444 personer varit i Afrika, 352 i Thailand, 129 i Kina, 44 i Malaysia och 44 i Vietnam.
Resultaten visade bland annat att 28 procent av de svenska utlandsresenärerna tog med sig souvenirer från hotade djur till Sverige. Det gäller bland annat fläckiga kattskinn från leopard eller gepard, tigerskinn eller tigertänder, produkter av noshörningshorn, elfenben eller elefantskinn, torkade sjöhästar, produkter av havssköldpadda, uppstoppade alligatorer, rovfåglar, ugglor och papegojor.
Populärt är också souvenirer av snäckor och koraller (drygt 22 procent har köpt). Den handeln kan minska lokala naturliga bestånd och påverka korallreven, enligt WWF.

Sälj det inte

Åtta procent av de intervjuade sa att de redan äger ett smycke, en skulptur eller någon annan produkt av elfenben. 25 procent av turisterna uppgav att de mycket väl kunde tänka sig att ha ett smycke på sig eller en skultur hemma som var gjorda av elfenben.
– För att inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och åtalas för brott är det viktigt att vara försiktig. Köp aldrig elfenben och avstå från souvenirer av vilda djur. Handla hellre souvenirer, exempelvis tyg, som är lokalt producerat. De som redan har elfenben hemma ska dock inte sälja utan behålla, säger Mats Forslund hos svenska WWF.

Tjuvskyttar dödar 35 000 om året

tjuvjakt-djurhandelVarje kvart dödas en elefant i Afrika. Enligt experter kan elefanten vara utrotad på kontinenten om tio år. Just nu finns det cirka 470 000 elefanter kvar i Afrika. Cirka 35 000 tjuvskjuts varje år.
Tjuvjakt förekommer till och med i skyddade områden. I det största av dem, nationalparken Selous i södra Tanzania, har antalet elefanter sjunkit från över 120 000 år 1976 till cirka 13 000 år 2013. Mellan 2009 och 2013 dödades 25 000 elefanter i Selous.
– Dödandet av elefanter i Afrika har aldrig varit på den här höga nivån förut. Risken för utrotning är nu en realitet. Det krävs mycket hårda tag mot tjuvjakten för att rädda elefanten, säger Mats Forslund, som är expert på handel med hotade arter på svenska WWF.
I början av 1900-talet fanns det närmare tio miljoner elefanter i Afrika. Antalet minskade till cirka 1,5 miljoner på 1970-talet. I dag återstår bara 470 000. Elefanter finns i 30 afrikanska länder.

Utan köpare – ingen marknad

Enligt CITES finns cirka 5 000 hotade djurarter och drygt 29 000 hotade växtarter. Förutom de uppenbara som elfenben, noshörningshorn och andra produkter som nämns i artikeln, se upp med hela eller delar av:
*Tiger och fläckiga kattdjur.
*Krokodiler, ormar och varaner.
*Hajar och sjöhästar.
*Valar och valrossar.
*Fågelprodukter.
*Koraller och snäckor.
*Orkidéer och kaktusar.
*Om du är osäker – köp inte!
*Köp i stället lokalt traditionellt hantverk av textilier, keramik eller sten.
Om du köper souvenirer gjorda av djur- och växtdelar, exempelvis av trä, kontrollera via officiella webbsidor (till exempel jordbruksverket.se/cites) att arten som de är gjorda av är tillåten att ta ut ur landet och föra in till EU och Sverige.
Källa: WWF och Jordbruksverket

Läs mer: Allt fler svenskar smugglar olagliga souvenirer från utrotningshotade djur


(3)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…