Annons
Annons


Sol och vind ger goda bär

Genom att gallra bort gamla grenar och undvika kvävegödning hålls bärbusken frisk och ger riklig skörd.


Bärbuskar ska vara luftiga så att sol och vind kommer åt.

Bärbuskar ska vara luftiga så att sol och vind kommer åt.

Hej Karin
Jag har svarta vinbär,  Stor Klas, ca 10 år. Det har egentligen aldrig gett mycket bär, men stora. I fjol blev det mindre än vanligt. Jag upptäckte att den blivit inträngd av en stor stockros och lite annat så det har jag tagit bort nu och hoppas på att det innebär större skörd näst år. Kan jag göra något annat?
Hälsa Ulla
Hej Ulla!
Bärbuskar ska vara luftiga i växtsättet så att solen kommer åt att belysa bären och vinden torkar upp så att inte fukt bidrar till mjöldagg och andra svampsjukdomar. Unga grenar (upp till fem år) ger större skördar och friskare skott. Det löser du enkelt genom att varje år, någon gång under sensommaren och fram till våren, klippa bort den äldsta grenen ända nere vid buskens bas. Tag också bort skott som växer rakt inåt i busken, så blir busken luftig.
Undvik att gödsla bärbuskar för mycket med kväve, typ gräsklipp och hönsgödning. Då blir det mest bladtillväxt, men på bekostnad av blomning och bär. Ge hellre extra vedaska och annan kaliumrik gödning som stimulerar blomknoppssättning. Bananskal är också rika på kalium. Men är tillväxten svag i busken kan du lägga på extra gräsklipp för att få skjuts i växten.
Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…