Annons
Annons


Svenskarna skippar solskydd – så farligt är det

Svenska folket slarvar med solskyddet. Under sommaren struntar en av fem svenskar i att smörja in sig i ansiktet med solskyddsfaktor.


Solskydd på stranden.

Är du i riskzonen för hudcancer?

Kvinnor är bättre på att skydda sig mot solen än männen. 40 procent av kvinnorna svarar att de smörjer in sig flera gånger om dagen när de vistas i solen på sommaren.

Bland männen som använder solskydd är det vanligast att man nöjer sig med att smörja sig en gång om dagen, vilket 60 procent av männen svarar. Samtidigt vistas varannan svensk i solen helt utan begränsningar.

Annons

– Vår undersökning visar att svenskarna inte skyddar sig tillräckligt mot solen, vilket ökar risken för hudproblem. När vi vistas i starkt solljus är det viktigt att skydda huden med tunna klädesplagg och rikliga mängder med solskräm där kläderna inte täcker, säger Jocelyn Hoang, hudexpert på LlydsApotek.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Se upp: 6 saker du ALDRIG ska göra i solen!

Hudcancer ökar snabbast

Studien visar även att varannan svensk vistas i solen helt utan tidsbegränsning, något som trots frekvent användning av solskydd kan öka risken för hudcancer.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige och den vanligaste orsaken till sjukdomen är solens strålar. Varje gång huden blir bränd eller rodnad skadas hudens celler. I Sverige drabbades totalt 3 752 personer av melanom under 2014, varav 63 procent är över 60 år.

– Män är i riskgruppen för melanom och bör vara extra vaksamma på hudförändringar. Generellt för att förebygga skador och hudcancer är det viktigt att skydda sig mot solen. En viktig aspekt är också att kontinuerligt undersöka huden för att tidigt identifiera förändringar, säger Ada Girnita, hudläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Den vanligaste anledningen till att svenskarna smörjer in sig är för att förebygga brännskador och att för undvika hudförändringar. Men anledningen skiljer sig mellan åldersgrupperna; bland 15-22-åringar är det vanligare att smörja sig för att få en snygg bränna, medan 23-35-åringarna är mer måna än genomsnittet att använda solskyddsfaktor för att förebygga rynkor.

Läs också: Så vet du om ditt födelsemärke är farligt!

Specialerbjudande i vår webbshop!

Solprodukter från Clarins med väska och vacker sommarsjal – klicka HÄR

Källa: LloydsApotek


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…