Annons


Sommarfrossa i västernklassiker!

Sommaren bjuder på en rad klassiska västernfilmer och en serie som berättar historien om hur väst blev vild. Först ut är Clint Eastwood-klassikern Mannen med oxpiskan.


En revolverman (Clint Eastwood) kommer till en liten ort och blir hyrd att skydda ortsbefolkningen mot tre förbrytare som närmare sig staden. Foto: SVT

En revolverman (Clint Eastwood) kommer till en liten ort och blir hyrd att skydda ortsbefolkningen mot tre förbrytare som närmare sig staden. Foto: SVT

Västerngenren hyllas i SVT2 med några storfilmer i sommar; Mannen med Ospiskan, Vägen till Santa Fe och Sju vågade livet. I Den våldsamma vilda västern berättar dessutom Robert Redford i sju avsnitt om västerns personligheter som till Billy the Kid,  Jesse James med flera.

Presidenten i huvudroll

I vägen till Santa Fe får vi se filmlegendarer som Errol Flynn, Olivia de Havilland och Ronald Reagan, sedermera USAs president (1980-1988)

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Sju vågade livet är en remake av John Sturges på den japanske demonregissören Akiro Kurosawas De sju samurajerna. Rollistan innehåller av stjärnor som Yul Brynner, Steve McQueen, James Coburn, Robert Vaughn, Charles Bronson, Brad Dexter och Holz Buchholz.

Svurit att hämnas

Men först ut är alltså Mannen med oxpiskan. En revolverman rider in i den lilla staden Lago och det dröjer inte länge förrän han har dödat tre bråkmakare. Stadens invånare imponeras och erbjuder honom jobbet att skydda dem mot tre skurkar, som svurit att hämnas.

Fria händer

Främlingen får fria händer och förbereder staden på skurkarnas ankomst. Men invånarna är inte fullt så oskyldiga som man först kan tro. När skurkarna dyker upp får några sitt rättmätiga straff.

Mannen med oxpiskan hade premiär 1973 och är Clint Eastwoods andra film som regissör. Den första var Mardrömmen (1971).

I rollerna: Clint Eastwood, Mariana Hill, Verna Bloom, Mitchell Ryan, Jack Ging, med flera

Mannen med Oxpiskan: Söndag 12 juni, kl 21.15 i SVT2

Övriga filmer i SVT2s västernkvällar:

  • Vägen till Santa Fe: Söndag 19 juni, kl 21.15
  • Sju vågade livet: Söndag 26 juni, kl 21.15
  • Den våldsamma vilda västern: söndag 3 juli kl 21.45 (1:7)

(21)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…