Annons


Sopor uppåt väggarna


gamla byxor

Det som vi i dag betraktar som oanvändbart hade förr en naturlig återanvändning. Dessa pojkbyxor som lappades med lapp på lapp av olika hemvävda linnelappar innan de till slut var så trasiga att de nätt och jämnt höll ihop, blev ändå inte sopor. De blev isolering i en dragig vägg eller i en trossbotten. Byxorna är från 1700-talet, funna i ett hus i Odensala i Uppland. Foto: Mats Landin©Nordiska museet

Sopor tar en stor plats i våra liv. De väcker känslor, de kan vara konfliktladdade och avslöjande, ja rentav pinsamma. Vad finns till exempel under din diskbänk? Ställer du gamla möbler på vinden eller i grovsoporna? Lämnar du kläder till välgörenhet? Har du svårt att slänga saker för att de är förknippade med minnen? Kastar du ut grejer genom bilrutan på motorvägen?
I Stockholm startar två nya utställningar med anknytning till skräp nu i början av året.

Annons

Den svenske fotografen och konstnären Håkan Sjöström gör bilder av skräp han hittar utefter motorvägar. Delar av bildserien ”Utsläpp” kommer att visas i lobbyn på Clarion Hotel Stockholm mellan 13 januari och 13 februari.

– Jag vandrar utefter motorvägar och plockar sådant som folk kastat ut genom fönstret, som lossnat från bilar och… Idén är att hitta grafiska former och skönhet i sådant som i allmänhet betraktas som avfall och skräp. Att hitta ett värde i saker som inte har något, säger Håkan.

Bildserien ”Utsläpp” består för närvarande av ca 35 bilder men växer ständigt. Med på utställningen har Håkan valt bilder med skräp dels från Stockholm men även från motorvägarna kring Detroit där Håkan var och jobbade i våras.

– Så länge det finns skräp utefter motorvägar kommer jag att hålla på, så det finns fortfarande att göra, säger Håkan.

Den 18 februari är det dags för utställningen ”Sopor” på Nordiska museet i Stockholm.

Utställningen handlar om vårt förhållande till sopor, våra känslor inför dem. Här berättas om sophanteringens historia och om den tid då återbruk var självklart, då allt togs tillvara och inget gick till spillo. Matrester gavs till grisen, det lappades och lagades. Väldigt nötta kläder blev isolering i golv eller väggar och gamla tygrester blev lump eller trasmattor. I alla tider har det även funnits människor som tvingats leva av vad andra ratat – också detta berörs i utställningen.

Utställningen Sopor visas 18 februari till den 25 september.

trasdock från Wilhelmina

År 2000 ägde varje barn i genomsnitt 536 leksaker. Den här trasdockan från Vilhelmina i Lappland var en av få leksaker som ägarinnan hade. Dockan förvärvades till museet 1942. Foto: Mats Landin ©Nordiska museet


(1)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…