Annons
Annons


Soran Ismail om vardagsrasism i Sverige

Nästan alla svenskar är emot rasism. Knappast någon anser sig vara rasist. Ändå finns rasismen. Hur kan det komma sig? I Absolut svensk går Soran Ismail på djupet med sina egna fördomar. Vad får man tänka? Vad kan man säga? När är man rasist?


Soran Ismail i Absolut svensk. Foto: Sofia Sabel/SVT

Soran Ismail i Absolut svensk. Foto: Sofia Sabel/SVT

I Absolut svensk testar Soran Ismail sina egna fördomar. Det är bara tre saker han vill undvika: polarisering, starka känslor och konflikter. En nästan omöjlig utmaning när man pratar om rasism.

Skapa förståelse

– Min förhoppning är att alla som tittar ska få lite mer förståelse för personer som är av en annan åsikt än de själva, säger Soran Ismail.

Annons

För Soran grundades tankarna om vardagsrasism tidigt. Han växte upp i Knivsta, en idyllisk medelklassförort med få invandrare. Intill ligger Märsta, och ibland blev det bråk.Det var svenskarna i Knivsta mot blattarna i Märsta.Som både kurd och svensk började Soran fundera. Hur såg de andra egentligen på honom?

Besöker gamla kompisar

I Absolut svensk söker han upp gamla kompisar och lärare. Han försöker få folk att öppna sig kring frågor om hur vi ser på varandra. Han startar samtal i korvkiosken, på parkeringsplatsen, med kolleger, Facebookprofiler och med folk på stan.

Gilla Allas.se på Facebook

I sociala experiment testar Soran om hudfärgen spelar någon roll när vi till exempel ska låna ut vår mobiltelefon till någon. Och i sina försök att få argumentera med en öppen rasist hittar Soran till sist en som lämnat landet.

Absolut svensk: Torsdag 19 november, kl 21.00 i SVT1 (del 1 av 3)

LÄS OCKSÅ


(7)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…