Annons
Annons


”Sound of Music” 50 år!


sound-of-music

När historien om familjen von Trapp mötte Hollywoods stjärnproduktion för 50 år sedan uppstod ljuv musik. Än idag står sig Sound of Music som tidernas mest framgångsrika musikalfilm. I Salzburg, där filmen spelades in, uppmärksammas 50-årsjubiléet med show, utställningar och gala.

Annons

Lummiga parker, vackra stadsvyer och praktfulla byggnader. När Sound of Music hade premiär 1965 fick den inte bara miljoner av människor att brista ut i Do-Re-Mi, den gjorde också staden Salzburg världsberömd. Turister från hela världen strömmar hit för att besöka platserna där filmscenerna spelades in. En undersökning från 2008 visar att 70 procent av de amerikaner som besöker Salzburg gör det på grund av Sound of Music.

Under jubileumsåret 2015 satsar staden stort på att fira den älskade filmklassikern.

Villan där familjen Trapp bodde

I Villa Trapp, där familjen von Trapp bodde, hålls en specialutställning om Sound of Music. Utställningen behandlar både filmen och verklighetens familjen von Trapp, vars öde skiljer sig på flera punkter från Hollywoodversionen. Ytterligare ett tema för utställningen är kopplingen till tredje riket. Kapten von Trapp, som var en framstående person under första världskriget, vägrade att strida på nationalsocialisternas sida och tvingades i exil till USA. 1940 flyttade SS-chefen Heinrich Himmler in i Villa Trapp och i trädgården finns fortfarande hans bunker kvar.
Idag är Villa Trapp omgjord till ett hotell.

På Salzburgs marionetteater, som i sin tur firade 100-årsjubileum nyligen, finns kapten von Trapp, Maria, Liesl och de andra karaktärerna i miniatyrformat. Sedan 2007 är Sound of Music en del av marionetteaterns repertoar och från och med april finns en specialutställning om produktionen i foajén. Besökarna tas med på en resa i familjen von Trapps framgångsrika fotspår ­– från de tidiga åren som familjekör till världsberömmelse. Med hjälp av modern 3D-teknik kommer de omsorgsfullt gjorda dockorna till liv. Utställningen är öppen dagligen mellan 10-13.
Läs mer på: www.marionetten.at

Klassiskt i påsk och pingst

Man behöver knappast vara Sound of Music-fantast för att uppskatta Salzburg. Staden sjuder av kultur och bjuder på ett gediget utbud under vår och sommar.

Under påsken, 28 mars – 6 april arrangeras Salzburger Osterfestspiele, en av världens mest ansedda och exklusiva festivalerna inom den klassiska musiken. I år står italienska och ryska verk i centrum.

Salzburger Pfingstfestspiele den 22-25 maj kretsar kring opera, teater och klassiska konserter. Likaså sommarfestivalen, Salzburger Festspiele, 18 juli – 30 augusti då hundratusentals besökare kommer för att njuta av verk av bland annat Mozart och Beethoven.

Expressionistisk konst i Rupertinum
På Salzburgs moderna museum pågår utställningen ”Expressionismen – samlingen från Kokoschka till Anzinger” mellan 7 mars och 21 juni. Här visas verk av expressionistiska mästare som Oskar Kokoschka och Emil Nolde.

Sound of Salzburg – för första gången året runt!
Sound of Salzburg är en mycket omtyckt Candlelight Dinner Show som spelats i 22 år. För första gången uppförs den nu under hela året på nyrenoverade Sternbräu. Innan scenshowen erbjuds en trerätters middag i traditionell österrikisk anda.

Galaföreställning i oktober
Den 17 oktober hålls en stor Sound of Music-gala på Felsenreitschule. Det bjuds på sångnummer från musikalen och även uppträdanden av hemliga gäster vars liv präglats av Sound of Music.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…