Annons
Annons


Souvenirer kan göra dig till smugglare


Svenska turister kommer i kontakt med och handlar souvenirer från hotade djurarter när de är ute och reser, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF. En tredjedel (31 procent) av de intervjuade uppger att de har sett elfenben till salu och nästan en tiondel (9 procent) säger att de har köpt med sig en souvenir från en hotad djurart, som elfenben, tigerskinn eller noshörningsprodukter, hem till Sverige.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Den illegala jakten på elefanter och handeln med elfenben ökar i ett rasande tempo just nu. Det handlar om fred, säkerhet och om ekonomiskt sabotage mot Afrika som håller på att förlora en av sina viktigaste naturresurser. Jag hoppas att alla svenska turister tar ställning och inte köper elfenben eller andra souvenirer som kommer från hotade djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt WWF:s undersökning uppger 16 procent att de kan tänka sig att ha ett exotiskt djurskinn hemma – som en tigerfäll – och 23 procent kan tänka sig att ha en skulptur eller ett smycke av elfenben. 9 procent kan tänka sig att smaka tigervin eller tigerkött och 10 procent att smaka på elefant- eller noshörningskött.

Den knappa tiondel som uppger att de har köpt med sig en souvenir av en hotad djurart på en resa utomlands under de senaste fem åren är enligt följande: elfenbensprodukter (2,2 procent), fläckiga kattskinn som leopard eller gepard (0,4 procent), tigerskinn eller tigertand (0,7 procent), produkter av noshörningshorn (0,3 procent), produkter av elefantskinn (1,3 procent), torkad sjöhäst (1,5 procent), produkter av havssköldpadda (1,2 procent), uppstoppad alligator (0,9 procent) och uppstoppade rovfåglar, ugglor, papegojor eller kolibrier (0,7 procent).

För alla dessa souvenirer krävs ett CITES-tillstånd från exportlandet och i många fall även från Jordbruksverket. Där kostar ett tillstånd cirka 400 kronor och tar ett par veckor att handlägga. Om varan förs in i Sverige utan att alla papper är i ordning, är det en olaglig handling som har böter eller fängelse i straffskalan.

– Vår undersökning visar att betydligt fler souvenirer från hotade djur förs in i Sverige, än den bråkdel tillstånd som Jordbruksverket utfärdar. För inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och misstänkas för smugglingsbrott, är det viktig att vara försiktig med vilka souvenirer man köper. Säkrast är att avstå helt från att köpa souvenirer från vilda djur, säger Mats Forslund, expert på handel med vilda djur och växter på WWF.

Var försiktig med souveniren – den kan göra dig till en ofrivillig smugglare

Ytterligare 40 procent riskerar att bli ofrivilliga smugglare. De uppger i undersökningen att de har köpt med sig smycken eller prydnadssaker av koraller eller snäckskal, skor eller väskor av reptil- eller krokodilskinn, ormar som säljs i flaskor med alkohol eller en hajtand. Här måste man veta vilken art souveniren kommer från för att veta om den kräver CITES-tillstånd – som t ex produkter från nilkrokodil eller pytonorm.

Man bör helst undvika allt som kommer från djur för att vara på den säkra sidan, det kan komma från en hotad art. Det kan röra sig om ormar i spritflaskor, väskor, stövlar, bälten eller klockarmband gjorda av reptilskinn, smycken eller prydnadssaker av snäckskal eller kammar, glasögonbågar, eller smycken gjorda av havssköldpaddsskal.

Svenska straffet för grovt artskyddsbrott är fyra år i fängelse, men de flesta som grips i tullen för att ha tagit med sig djur eller växter över gränsen döms till dagsböter. I Thailand däremot kan straffet bli betydligt hårdare, om man som turist reser ut med en illegal vara, eftersom smugglingen utarmar deras djur- och växtliv.

Souvenirer man inte ska köpa som turist

 

✈ Smycken, skulpturer och andra produkter av elfenben och elefanthud

 

✈ Alligator – och krokodilprodukter som skor eller väskor

 

✈ Skal av drottningsnäcka

 

✈ Traditionell kinesisk medicin som innehåller tigerben, leopard, noshörningshorn, björngalla och mysk

 

✈ Korall (levande, eller produkter som halsband, örhängen och andra ornament)

 

✈ Stövlar, väskor, bälten, skor eller klockarmband tillverkade av orm- och ödleskinn

 

✈ Levande växter, som orkidéer och kaktusar

 

✈ Sjalar av shahtoosh, kläder av leopard- eller tigerskinn

 

✈ Produkter av sköldpaddsskal

 

✈ Rysk kaviar av stör

 

✈ Produkter av snidade sällsynta trädslag

 

✈ Man bör alltid avstå från att köpa levande djur

 

Om undersökningen: Undersökningen gjordes under oktober 2013 av Cint (onlinepaneler) på uppdrag av WWF. Syftet är att få en bild av hur svenska turister agerar och tänker när det gäller hotade djurarter. Enkäten bestod av slutna frågor och är riksrepresentativ med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. Undersökningen baseras på 1 031 intervjuade som under de senaste fem åren har rest till Afrika, Thailand eller Vietnam. Av dem har 446 personer varit i Afrika, 64 i Vietnam och 521 i Thailand.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…