Annons


Sova djupt – nyckeln till din återhämtning

För mycket stress och för lite återhämtning under en längre tid kan göra dig sjuk. Hur återhämtar du dig då bäst? Se till att få tillräckligt med djupsömn.


 

Varför är djupsömnen så viktig?
– Det är då hjärnan bearbetar dagens alla intryck och för över dem till långtidsminnet. Man kan säga att för varje timme vi är vakna behöver vi ungefär tre till fyra minuters djupsömn. Dessutom återhämtar sig kroppen på cellnivå och stärker immunförsvaret, säger John Axelsson som är sömnforskare på Karolinska institutet.
Hjärnan är programmerad att prioritera djupsömn. Forskarna har försökt mäta hur hjärnan påverkas av för lite djupsömn, men studierna har varit svåra att genomföra. Efter två, tre nätter med störd nattsömn har nämligen deltagarna sovit så djupt att de knappt kunnat väckas.
– Får vi för lite djupsömn under en natt, kompenserar ofta hjärnan det med att sova effektivare under nästa natt. Men man vet också att vi ofta får svårare att komma ner i djupsömn när vi är stressade och uppvarvade.

Så får du bättre nattsömn

Den allra viktigaste återhämtningen får vi när vi sover och framför allt under djupsömnen. Men hur vet man att man får tillräckligt mycket? Här får du svaret.

Annons

1. Prioritera sömnen efter dina behov. Ett växande samhällsproblem är att många sover för lite. Inte minst gäller det unga. Många tonåringar behöver nio till tio timmars sömn per natt. Skapa en miljö som ger rätt förutsättningar. Du kanske får välja bort tillgänglighet dygnet runt på mobilen och att kolla mejlen innan läggdags.
Det kan kännas jobbigt till en början, men tänk på att vi, när vi väljer bort något, automatiskt väljer något annat, i det här fallet tillräckligt med sömn. Vad är viktigast?

2. Fysisk aktivitet. Vi är gjorda för att röra på oss. Både vardagsmotion, som promenader, och mer intensiv träning hjälper oss att använda våra muskler, blodcirkulationen ökar och en massa må bra-hormoner utsöndras, som endorfin.
Fysisk aktivitet gör att vi lättare kommer ner i avslappning och djupsömn. Många kan träna precis innan läggdags och sova gott, andra behöver ett par timmar emellan.

3.Var utomhus minst två timmar om dagen. När vi får dagsljus hjälper vi kroppen att förstå när det är dag och natt, och ställa in dygnsrytmen. Vi blir mer vakna när det är dag och sömnigare på kvällen.

4. Varva ner. Om du har svårt att komma till ro på kvällen så kan det hjälpa att ta bort moment som höjer vakenheten:
● Undvik smartphone- och ipad-skärmar någon timme innan läggdags, eller dra ner den blå tonen i skärmbelysningen. Det här ljuset har visat sig öka vakenheten. Tv har inte samma effekt.
● Ha mysbelysning hemma. Då talar vi om för
hjärnan att det är kväll och dags att börja varva ner.
● Ta bort all elektronik från sovrummet, utom lampor.
Ha det bara som ett sovrum. Det hjälper hjärnan att koppla ihop ”sova” och ”säng”.
● Undvik i möjligaste mån sådant som engagerar eller upprör en stund före läggdags, som sociala medier, nyheter, mejl och gräl.

John Axelsson, sömnforskare.

Är din sömnkvalité god? testa dig själv här!

Av Anna Carsall
Källa: John Axelsson

FOTO: Shutterstock och Johanna Szemenkar


(16)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…