Annons
Annons


Spring för flickors rättigheter – så gör du!


Löparlaget ”Ystadtöserna” ska springa för flickors rättigheter på Tjejmilen den 7 september. Initiativtagare är Caroline Lindgren, 37 år, till vardags tvåbarnsmamma och butikschef på Åhléns i Ystad. Men vid sidan av jobb och mammaliv är Caroline en passionerad löpare.

Annons

För andra året i rad samarbetar Tjejmilen med barnrättsorganisationen Plan och den globala kampanjen Because I am a Girl till stöd för flickors rättigheter. Att springa och samtidigt uppmärksamma flickors situation i världen var något som tilltalade Ystadbon Caroline Lindgren, som ringde upp Plan och frågade om hon kunde bidra på något sätt.
– Jag kände att jag ville göra något för att förändra världen men visste inte riktigt vad. Att stödja flickors rättigheter ligger mig varmt om hjärtat så jag bildade ”Ystadtöserna” för att samla ihop fler som ville vara med.
– Vi ska både sprida information om flickors situation och samla in pengar till Plans arbete för flickor. Det är skönt att ha ett sidoprojekt som gynnar både hälsa och motivation, säger Caroline, som träffar de andra ”töserna” och tränar varje söndagmorgon klockan nio.
Ystadtöserna består av närmare 40 kvinnor mellan 25 och 55 år som springer på olika nivåer.
– De flesta av oss ser det som en kul grej samtidigt som man får motion, men vi har några som verkligen sticker ut. En tjej började springa för tre år sedan när hon var 40 plus. Nu har hon gått ner 30 kilo, slutat röka och springer maraton! berättar Caroline.

Fakta om Plans kampanj Because I am a Girl:

Plans kampanj Because I am a Girl har som mål att skapa en global rörelse för att alla flickor ska få gå i skolan minst nio år – eftersom utbildning av flickor är ett av de mest effektiva sätten att utrota fattigdom. Flickor i utvecklingsländer tillhör en av de mest utsatta grupperna i världen och diskrimineras ofta. De tvingas sluta skolan i förtid på grund av barnäktenskap, hushållsarbete eller för att de blir gravida i alldeles för ung ålder.

 Så springer Du för flickors flickors rättigheter:

1. Anmäl dig till Tjejmilen.

2. Plocka upp ett Because I am a Girl-armband i Plans monter när du hämtar ut din nummerlapp.

3. Bär armbandet under loppet och räck upp din hand för flickors rättigheter. Alla handuppräckningar ska förmedlas till FN för att få att världens ledare ska uppmärksamma flickors rätt till utbildning.

4. Nytt för i år! Starta din egen insamling till Plan med hjälp av insamlingsmotorn Charity Storm: http://charitystorm.org/tjejmilen

Hit går pengarna:

Insamlingen går till Plans projekt för att utbilda flickor i Guatemala, där nästan var fjärde flicka i landet analfabet – det vill Plan ändra på. Att låta en flicka gå i skolan ett läsår kostar 826 kronor. Målet är att samla in 100 000 kronor på 100 dagar för att 1000 flickor ska kunna gå i skolan. Läs mer om skolprojektet HÄR. Var med du också!

En utbildad flicka…

… har större möjligheter att göra individuella livsval.

… gifter sig ofta senare i livet.

… föder vanligtvis barn några år senare.

… får i de flesta fall färre och friskare barn.

… ökar sina chanser att ta sig och sina barn ur fattigdom.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…