Annons
Annons


Stand-in-dansaren Robin kan ESC-stegen i sömnen


 Robin Földvary dansar

Det var stort, när de fick beskedet i skolaulan. Sen blev det större. För när de för första gången kom in till Malmö Arena i egenskap av artister och fick se scenen där de skulle dansa och sjunga, ja, då blev det riktigt stort.

Annons

– Vi hade ju inte fattat riktigt hur enormt det var. Att komma dit, till den  här jätteproduktionen imponerade på oss alla, säger Robin Földvary, 19, en av de sång- musik- och danselever från Heleneholms gymnasium i Malmö som under veckorna innan artisternas ankomst till Eurovision Song Contest fått agera stand-ins för de ordinarie artisterna. Detta för att spara tid, så att ljud, ljus och rekvisita skulle kunna ställas in och förberedas inför eventet.

Gilla Allas.se på Facebook

Malmökillen Robin Földvary har alltid dansat. Han bara har DET. Äger liksom dansgolvet, för jag har sett honom och kompisarna i dansgruppen Moonwalkers, så jag vet.

Hursomhelst, nervös audition, urval, sen bästa beskedet på en anslagstavla på skolväggen. Robin och kompisarna var med.

– Jag skulle dansa i Irlands, Vitrysslands och Rumäniens akter.

Directors videos med akterna, videor med koregrafernas instruktioner, delades ut. Nu gällde det att öva in koreografin, stegen, musiken. Öva i skolan, efter skolan. Det skulle sitta! I en och en halv månad. Sen hade det blivit dags för Arenan.

– Jag kan ju ”mina” bidrag utantill nu, när jag ser dem på tv. Precis hur ljuset faller, stegen, musiken. Det är en konstig känsla, säger Robin.

Gruppen elever som var med om denna enorma produktionen har kommit varandra väldigt nära under ESC-tiden, fått en ny gemenskap.

– Det var en stor erfarenhet att får vara med. Vi har lärt oss mycket på det här. Jag är väldigt glad att jag fick vara med.

De 83 elever som engagerats har fått mycket beröm för sin insats. Målet har ju varit att i möjligaste mån efterlika orginalet.

– Vissa av dem är till och med bättre än än de tävlande artisterna, har  innehållsansvariga Ditte Nielsen sagt.

Men just nu tar Robin det lugnt med dansen. Han har skadat sig i låret, fast det var på en nattklubb, och nu måste det läka ut. Han vill fortsätta att dansa, men tänker satsa på en karriär inom det militära.

– Dansa kommer jag alltid göra ändå. Jag älskar ju att dansa!

Nyfiken på stand-in-artisterna? Kom då till Eurovision Village på Gustav Adolfs torg i Malmö på fredag klockan 14, då ska uppträda (tolv länder) och hyllas. (Robin Földvary kommer dock inte att vara där, eftersom han är skadad.)

AV STJÄRNGLANS-AGATA AKA AGATA GARPENLIND CRONQVIST

FOTO: REBECCA GUSTAFSSON


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…