Annons
Annons


Stanna inne och dra ut sladden när det åskar

Billigaste och bästa sättet att skydda sig mot blixten när det åskar är att dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning när åskan går, och se till att hålla sig inomhus.


Blixnedslag

Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år. Främst är det den allt mer avancerade elektroniska utrustningen som vi har i våra hem som går sönder, men det händer även att hela hus brinner upp och att människor skadas.

Annons

De flesta som skadas drabbas sommartid, utomhus och under fritidsaktivitet i närheten av träd. Omkring 17 personer per år sjukhusvårdas i Sverige efter blixtolyckor enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Gilla Allas.se på Facebook

För att slippa få kortslutning i tv:n eller datorn finns det en enkel lösning.

– Den billigaste åtgärden för att skydda sina saker är att dra ut alla sladdar till den elektroniska utrustningen när det åskar, säger Caroline Uliana från försäkringsbolaget If.

Se när blixten slår ner här!

Men det är ju inte alltid man är hemma. Det säkraste är därför att installera jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.

Den absoluta merparten av alla skador som förorsakas av blixtnedslag beror på överspänning när blixten följt el- eller teleledningar in i byggnaden. Det behövs bara en sekundsnabb spänningstopp för att datorn eller TV-apparaten ska förstöras.

Så skyddar du dig och dina saker mot åska och blixtar

Stanna inne.

Om du måste vara ute, undvik träd och platser som ligger högt.

Dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning.

Installera jordfelsbrytare.

Installera ett åsk- och överspänningsskydd. Det ger ett bra skydd för hemmets elektronik och kan även användas för att stänga av apparater som står i stand-by-läge.

Installera en åskledare som leder ner blixten i marken.

Kopiera de viktigaste datafilerna och familjens digitala bilder.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…